– Alkoholen er vårt største problem

Rune Larsen mener alkohol er vårt største sosialmedisinske problem.

– Alkoholen gjør enorme skadevirkninger i samfunnet vårt, både i enkeltmenneskers liv, i familier og i omgivelser, sier Rune Larsen. Forrige uke var avholdsmannen på Bildøy Bibelskole utenfor Bergen og snakket om alkohol og vårt ansvar overfor mennesker med rusproblematikk. Overskriften for foredraget var: Er jeg min brors vokter? Svaret er, i følge Larsen, at det er vi.

– Alle har et ansvar for medmennesker og for eget liv, mener Larsen.

Alkoholen førte til død
Selv har han gitt opp å prøve å endre sin egen generasjons holdning til alkohol. For noen år siden utnevnte han seg selv som ridder av den tapte sak, og syntes han strevde med å få gehør for sitt avholdsstandpunkt til alkohol. Men så ble han invitert til å holde et foredrag for unge mennesker på et KRIK-arrangement. Da snudde det.
– Nå er mitt håp den unge generasjonen, sier Larsen.

Selv har Larsen vokst opp i et avholdshjem. Da han som ung rocker reiste rundt på spillejobber i bergensdistriktet, fikk han sitt første møte med alkohol.
– Vi så at unge menn som ville danse med damene drakk seg til mot, og skiftet personlighet etter å ha drukket, sier Rune Larsen. Men noen dansing ble det derimot ikke på de unge menn, de kastet opp før de var kommet så langt at de rakk å spørre damene om en dans. For Larsen var det et sjokk å møte ungdomsfylla.

– Da jeg så fulgte min første venn som døde av alkohol til graven, ble jeg bevisst på mitt totalavholdsstandpunkt. Min venn drakk ”med måte”, som han sa. Men måteholdet utviklet seg. Og en dag han skulle hjem, var han så full at han ikke fant nøkkelhullet i døren slik at han kunne låse seg inn. Han frøs i hjel utenfor sitt eget hjem, sier Larsen.
– Alkohol dreper og ødelegger mennesker.

Vil måteholdet til livs
Larsen understreker at han ikke først og fremst utfordrer alkoholikere. Det er måteholdet han vil til livs.
– Det er dem som ikke har problemer med alkoholen jeg ønsker å utfordre, alle dem som drikker «med måte», som ikke blir synlig beruset og som ikke skjemmer seg ut på festen. De blir på en måte et fristende forbilde, for hvem ville ikke like å drikke som dem? De kaller seg gjerne «måteholdsfolk», men «måtehold» som begrep i alkoholdebatten er helt håpløst fordi vi legger så forskjellige ting i det.  For noen er måtehold en pils, eller to glass rødvin for dagen. For andre er det at man drikker tett i helgen, men ikke ellers i uken, sier Larsen.

Rune Larsen håper at unge mennesker kan gjøre det mindre normalt å drikke alkohol.
– Vi trenger at flere edru mennesker er ute. Be om en cola, gjør det lettere for andre mennesker å stå imot drikkepresset. Alkoholforbruk er ikke en privatsak. Måten vi drikker på, kan få konsekvenser for andre mennesker, sier Larsen.

Han forteller at tidligere var helgefylla det normale for nordmenn. Nå har nordmenn begynt å drikke med såkalte kontinentale vaner, og drikker også i ukene i tillegg til helgefyll.
– Paulus oppfordrer oss til å være forbilder for andre mennesker. Og det er du, enten du vil eller ikke.  KPK

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.