Dårligere enn Libanon

– Norge er en sinke på inkludering i arbeidslivet sier Ingvar Nevland

I Libanon er det krav til at 3 prosent av de ansatte i offentlige virksomheter skal være mennesker med nedsatt funksjonsevne. Slik er det ikke i Norge, kunne generalsekretær i KABB (Kristent Arbeid Blant Blinde og svaksynte) Ingvar Nevland fortelle deltakerne på EDAN (Ecumenical Disability Advocates Network) som nylig var samlet i Norge.

Annethvert år samles representanter fra åtte regioner over hele verden på nettverksmøte i regi av EDAN. EDAN er tilknyttet Kirkenes Verdensråd og ble etablert i 1998. Et nøkkelbegrep som ble lansert i et dokument fra Kirkenes Verdensråd i 2003 beskriver det tydelig «A church of all and for all», har vært styrende for arbeidet videre. Hovedfokus for arbeidet er teologi og menneskerettigheter. Det er den blinde Samuel Kabue fra Kenya som er leder for nettverket EDAN. Kabue har sammen med tre andre forfattere nylig gitt ut boken «Disability, Society and Theology – Voices from Africa», «Nedsatt funksjonsevne, samfunn og teologi – stemmer fra Afrika», som løfter diskusjonen om funksjonshemmedes situasjon ut av mørket og inn i det offentlige rom.

FN-konvensjon
KABB fikk muligheten til å sette fokus på synshemmedes muligheter og hindringer i Norge for møtedeltakerne. I spørsmålsrunden etterpå ble det fulgt opp at mange land i den tredje verden har ratifisert FN-konvensjonen om mennesker med nedsatt funksjonsevne, men at mange vestlige land ikke har dette på plass. Norge har akkurat vedtatt loven, og den skal implementeres neste år. Generalsekretær Ingvar Nevland i KABB sier at Representanter fra Midtøsten og Afrika er sjokkert over at Norge, som er et foregangsland på mange områder, ikke evner å få på plass et regelverk som sikrer mennesker med nedsatt funksjonsevne like muligheter for tilgjengelighet i samfunnet og muligheter i arbeidslivet og fritidsaktiviteter.

– Norge har krav til universell utforming og bidrar positivt på mange felter, men har også et godt stykke vei å gå før det er slik at alle har like muligheter til deltakelse på alle samfunnets områder, uttaler Nevland. KPK


 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.