– Alle kristne er en berikelse
Amerikansk pastor kommer med klar oppfordring om inkludering av homofile. Kristenledere i Norge vil følge opp initiativet.
– Vi trenger bare å bestemme oss, uavhengig av hva vi synes om dette emnet – at ingen ungdommer skal føle at de må forlate sin lokale menighet fordi de er tiltrukket av samme kjønn, sa Andy Stanley, pastor i North Point Ministries, i en appell under Catalyst West-konferansen i USA, som i midten av april samlet mer enn 3000 evangeliske ledere fra USAs vestkyst.
Megakirker har skiftet syn
Andy Stanley, som er pastor for en av de største menighetene i USA, utenfor Atlanta, har i en årrekke vært en av hovedtalerne ved Catalyst-konferansene. Bakgrunnen for uttalelsen hans er den pågående debatten blant evangeliske amerikanere – etter at flere større menigheter nylig har skiftet syn på homofilt samliv.
I januar gikk lederskapet i Eastlake Christian Church i Seattle ut og sidestilte heterofilt og homofilt ekteskap, og i februar ble det kjent at megakirken Gracepointe i Nashville nå tillater homofilt samlevende i lederskapet.
Senest i mars gikk lederskapet i City Church i San Fransisco ut med en pressemelding der de skriver: «Vi vil ikke lenger diskriminere på grunnlag av seksuell orientering og krever ikke at LGBT (lesbiske, homofile, biseksuelle eller transseksuelle, red.anm.) personer må leve avholdne for å være medlem hos oss.»
– Viktig å tørre å snakke om det
Stanleys menighet står fortsatt for den tradisjonelle kristne forståelsen av ekteskapet mellom mann og kvinne. Likevel mener han at tiden er inne for at kristne ledere bestemmer seg for å møte de unge som strever med disse spørsmålene, og våger å samtale åpent om det.
– Kirkene våre bør være det tryggeste stedet i hele verden for å snakke om hva som helst, inkludert homofil tiltrekning, sier Stanley.
Normisjon
– Dette er nok aktuelle problemstillinger også i Norge, mener Anne Birgitta Langmoen Kvelland (bildet), generalsekretær i Normisjon.
Generalsekretæren sier hun er enig med Stanley i at menigheten bør være et trygt sted å snakke om følelsene sine, også når det gjelder homofil tiltrekning.
– Vi ønsker ikke at noen skal forlate menigheten sin fordi de har homofile følelser; det skal være rom for alle i Guds hus. Likevel kan det skje at noen velger å forlate menigheten fordi de ikke får aksept for en homofil livsførsel, sier Langmoen Kvelland.
Fagdag om temaet
Hun forteller at Normisjon for kort tid siden hadde en fagdag med ansatte i Normisjon sentralt og Region Øst om temaet, og at de vil følge dette opp videre.
– Jeg tror det for mennesker som opplever homofil tiltrekning er vanskelig å vite hvordan man kan ta det opp i menigheten sin på en god måte, og også usikkerhet på hvordan man skal møte saken om noen tar det opp, sier Langmoen Kvelland.
– Vi trenger å undervise mer om hva Bibelen sier om seksualitet generelt, inkludert homofili, samtidig som vi alminneliggjør det å streve med å forholde seg til egne følelser. Det er mange som strever med seksuelle følelser, også heterofile, legger hun til.
Misjonssalen
Forsamlingsleder i Misjonssalen Oslo, Jan Erik Lehre, støtter også Stanleys utspill.
– Vi er opptatt av at unge skal føle seg trygge og å vise at alle mennesker har like mye verdi. Vi ønsker derfor ta imot alle og vise respekt, sier Lehre.
– Samtidig er vi også opptatt av bibelsk veiledning, og når det gjelder det samlivsetiske har vi samme tilnærming til homofilt samliv som til samboerskap. Og her mener vi Bibelen er tydelig, legger han til.
– Ikke et fellesskap av «vellykkede»
Forsamlingslederen forteller at de har utarbeidet et eget skriv for menigheten i Oslo som tar for seg etiske spørsmål, deriblant samlivsetikk for dem som ønsker en tjeneste i menigheten.
– I dette skrivet legger vi frem vårt klassiske kristne syn på samlivsetikk, men vi understreker samtidig at menighetene våre ikke er et fellesskap av vellykkede, men av tilgitte syndere, og at det er forskjell på å falle i synd og leve i synd, sier Lehre.
Indremisjonsforbundet
Erik Furnes (bildet), generalsekretær i Indremisjonsforbundet mener det også er mulig å være imøtekommende til alle type mennesker og samtidig ha en retningsgivende praksis når det gjelder lederskap i menigheten.
– Alle kristne mennesker, uansett legning, er en berikelse for den kristne forsamling. Vanskeligheten oppstår når det forventes at lederskap eller hele fellesskapet skal akseptere en livsstil som strider mot det Gud sier i sitt ord – da vil riket komme i strid med seg selv, sier Furnes.
Filadelfiakirken
Ungdomspastor i Filadelfiakirken, Kristian Bugge Halvorsen, kjenner seg igjen i Stanleys uttalelse og påpeker at alle mennesker går gjennom forskjellige prosesser og veivalg i livet, særlig i ungdomstiden.
– Mens man går gjennom disse prosessene skal ikke kirken være et sted der man bør holde borte disse tankene, det bør heller være en ekstra god grunn å komme i kirken, og et sted der man kan snakke om det, sier Halvorsen.
– Kirken er for alle, ingen skal føle de må forlate den på grunn av noe. Hvis noen opplever det slik, tror jeg vi som kirke bommet har på hva vi står for, legger han til.
– Jesus lot mennesker gå i prosesser
Ungdomspastoren mener Jesus viser oss et tydelig eksempel på hvordan å møte mennesker i ulike livssituasjoner og med ulike spørsmål.
– Jesus avviste ikke menneskers spørsmål og tillot dem å være i prosesser. Det var noe ved hans måte å møte mennesker på som gjorde at de våget å åpne seg opp for han, og stille spørsmål som kanskje ikke var særlig velkomne hos de religiøse lederne, avslutter Halvorsen. KPK
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!