– Også kristne blant migrantene
- Menneskene som nå er på vandring til Europa, kan være en ressurs i kristen misjon, mener internasjonal direktør i Lausanne-bevegelsen, Lindsay Brown.
Det var under Link-konferansen som fant sted på Fjellhaug Internasjonale Høyskole i Oslo, at Brown utfordret til å tenke på innvandrere som en ressursgruppe. Han får gehør fra Normisjons Svein Granerud, som er leder for misjon i Norge i misjonsorganisasjonen.
– Disse menneskene som nå kommer til Europa, kan helt klart være partnere i evangelisering og misjon, sier Granerud.
Han viser til at det i den brede strøm av tilflyttere til landet vårt, også er kristne mennesker.
– Det er ikke bare muslimer og ikke-troende mennesker blant disse. Det er ikke noen homogen gruppe som er på vei, her er også kristne, blant andre kristne syrere, sier Granerud.
To tanker samtidig
Han synes det er viktig at man holder to tanker i hodet samtidig.
– Den ene tanken er det akutte. Disse menneskene er i nød og trenger handlekraft og barmhjertighet. Samtidig kan vi se det større bildet. Ta Tyskland for eksempel. Det er et land med lav fødselsrate. De ser at hvis de ikke får fødselstallet opp, går folketallet ned. De satser nå på integrering og tyskopplæring av de som kommer til landet. De tenker at innvandrerne kan være med å skape en positiv fremtid i landet, sier Granerud.
Denne tanken kan vi ta med oss inn på den kristne arena, mener han.
– Vi skal hjelpe dem og dekke deres akutte behov. De menneskene som deler vår kristne tro, kan støtte kristne verdier i landet vårt og i samfunnet vi er en del av. Disse menneskene kommer fra steder der religiøse verdier er mer akseptert enn i Norge.
Med evangeliet til nordmenn
Anne Lise Søvde, daglig leder i Norme (Norsk råd for misjon og evangelisering), sier seg enig:
– Jeg tror absolutt at migranter er en viktig misjonsressurs for Norge. Noen tror det bare er muslimer som kommer til Norge, men det er også mange kristne. Vi ser at for eksempel migrantkirkene i de store byene er viktige misjonsaktører.
Mange av disse har ikke bare et mål om å nå sine egne med evangeliet, men også etnisk norske nordmenn, sier Søvde.
Ønsker å engasjere seg
Generalsekretær i Kristent Interkulturelt Arbeid (KIA) Norge, Erik Lølandsmo, sier at deres organisasjon opplever at innvandrere ønsker å engasjere seg i misjonsarbeid.
– Vi må bli flinkere til å integrere innvandrere i kristent arbeid. Får de en sjanse, stiller disse menneskene opp. Vi må passe på at folk får bli med i arbeidet, og inkludere disse nye, sier Lølandsmo.
Han mener at selv om de kanskje ikke er flink i norsk, så kan de utfordres til praktiske oppgaver, som i kirkekaffen eller være kirkevert. Så kommer norskkunnskapene etter hvert.
– Mange av de som kommer til landet vårt, spør nettopp etter menigheter de kan være en del av. Det er her mange lever sitt sosiale liv og utøver sentrale deler av troslivet sitt. Her har vi noen muligheter, mener Lølandsmo.
150 misjonsvenner
Det var Norme som arrangerte Link-konferansen. – Jeg synes vi lykkes med å skape en møteplass for misjonslederne, misjonsfolket og de som er misjonsinteresserte, sier Søvde.
– For oss som paraplyorganisasjon for 43 misjonsorganisasjoner, ønsker vi å skape en felles plattform hvor folk fra de ulike organisasjonene kan møte hverandre. I tillegg får de møte misjonsinteresserte mennesker som ønsker kontakt med folk fra organisasjonene, sier Søvde. Hun tror dette er en viktig rekrutteringsarena for misjonsinteresse og kanskje for å møte fremtidige utsendinger.
– Slike konferanser gjør at man rekrutterer til misjonsengasjement. Her møter man hverandre og er sammen om felles misjonsutfordringer. KPK
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!