– Bibelen kan hjelpe oss til å forstå

Domkirkeprest Elisabeth Thorsen vet hva det er å miste noen. I stedet for å forkaste Gud i lidelsen anbefaler hun å ta innover seg Jobs bok.

Cappelen Damms i Oslo lokale er stappfullt av mennesker som har kommet for å høre på en panelsamtale om kristen dogmatikk og tro.

Roman

Utgangspunktet for samtalen er forfatter Ole Kristian Ellingsens roman «Endetid». I boken kommer en prest i alvorlig troskrise da hans datter blir voldtatt og drept. Det er en roman om tro, tvil og maktesløshet, løst basert på en kriminalsak hentet fra virkeligheten (den såkalte Martine-saken i 2008).

I panelet sitter også domkirkeprest Elisabeth Thorsen og artist Bjørn Eidsvåg. NRK-pensjonist og forfatter Christian Borch leder samtalen.

– Det meste begynner å vakle for presten. Han spør seg om det finnes en Gud i det hele tatt. Det mørkner for ham, og han føler seg lurt og forrådt av kirken, forteller forfatteren.

Holde sammen

Domkirkeprest Elisabeth Thorsen sier hun kjenner seg igjen i prestens dilemma når det kristne budskapet skal oversettes til dagliglivet. Da hun var tre år opplevde hun selv at storebror Øistein druknet i Borrevannet under en kanotur. Det tok fire uker før broren ble funnet.

– Det kan være fristende å bruke et religiøst språk som gir avstand til livets mange problemer. Men så blir presten i romanen tvunget til å få tro og virkelighet til å forholde seg til hverandre, noe han gir opp. Det er en del av presteoppgaven å forsøke å holde dette sammen, mener Thorsen.

– Er det kristne budskapet ikke uten videre oversettelig i sin klassiske form til dagens virkelighet, spør Christian Borch.

Job

Bibelen er veldig sammensatt. Det er også liturgien, kristne bønner og fortellinger. Det er en stor vifte av muligheter, sjangere og bilder. Noe kan passe godt til en opplevelse, noe kan passe godt til en annen opplevelse, sier domkirkepresten.

Hun mener hovedpersonen i romanen ville ha vært en helt annen presteskikkelse om han hadde tatt innover seg Jobs bok og hans liv og ulykke i det Det gamle testamentet.

– Men med sitt språk finner ikke presten ut av det, sier hun.

– Betyr det at vi kan bruke fortellingene i Bibelen som metaforer for problemer vi møter i dag?

Ingen oppskriftsbok

– Bibelen kan brukes som et språk som kan hjelpe oss til å forstå. Det er ingen oppskriftsbok. Jesus kom ikke og sa at «gjør slik og slik, så skal du få et kjempebra liv», sier Thorsen.

Da familien sørget over Elisabeths storebror Øistein, ble de møtt av en prest som ikke var opptatt av dogmer, men som bare var der for familien, forteller hun.

– Det som var betydningsfullt for meg var at vi fikk be sammen med ham. Det var en måte å finne ord på og ordne det kaotiske og språkløse som kommer når man er i sjokk og i sorg, husker domkirkeprest Elisabeth Thorsen.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.