Jubileum i motvind

 IKKE HISTORIKER: Lærer og journalist Håkon C. Hartvedt har skrevet jubileums-boken «et tilfluktsted i fremmed havn».Til høyre: Arnfin Halderaker Husby.(FOTO: EGILL J. DANIELSEN) Av Egill J. DanielsenPå en pressekonferanse 11. januar, dagen før selve jubileumsdatoen, ble boken «Et tilfluktssted i fremmed havn» lansert. Håkon C. Hartvedt har skrevet jubileumsboken, som ikke først og fremst er […]

  
IKKE HISTORIKER: Lærer og journalist Håkon C. Hartvedt har skrevet jubileums-boken «et tilfluktsted i fremmed havn».Til høyre: Arnfin Halderaker Husby.
(FOTO: EGILL J. DANIELSEN)

Av Egill J. Danielsen

På en pressekonferanse 11. januar, dagen før selve jubileumsdatoen, ble boken «Et tilfluktssted i fremmed havn» lansert. Håkon C. Hartvedt har skrevet jubileumsboken, som ikke først og fremst er et historisk skrift.

– Jeg er lærer og journalist, ikke historiker. Det bærer nok boken preg av. Jeg har riktignok tegnet et historisk riss, men har lagt stor vekt på møte med enkeltpersoner som har vært viktige i misjonens historie. Det tror jeg gjør boken mer levende enn en vanlig jubileumsbok, sa Fitjar-buen som tidligere ikke har hatt spesiell tilknytning til Den Indre Sjømannsmisjon.

DISM-historien er godt dokumentert frem til 90-årsjubileet som var i 1970. Men etter den tid mangler det historisk nedtegning. Hartvedt understreket derfor at perioden etter 1970 er omtalt ekstra grundig i boken. Også på det
historiske området.

125 år, og så?
Administrasjonsleder i DISM, Arnfinn Halderaker Husby måtte svare mediene på spørsmål om motgangen organisasjonen har møtt de siste årene.
– Feirer dere 125 år og legger ned til høsten? spurte journalisten fra Bergens Tidende.
– Nei, pulsslaget i vår virksomhet vil leve videre. Vi har et sterkt kall som fortsatt lever. Landsstyret har ennå ikke konkludert hva det skal innstille om organisasjonens veivalg. Det ekstraordinære landsmøtet til sommeren vil gi det endelige svaret på om det blir sammenslåing med Indremisjonsfor-bundet, eller fortsatt drift på egen kjøl.

Hva mener fiskerne?
Jubileumsbokforfatteren Hartvedt fikk spørsmål om han har fanget opp grasrotens og fiskernes mening om veivalget på sine flere reiser og mange samtaler under arbeidet med boken.
– Fiskerne og lokalbefolkningen i Nord-Norge ønsker definitivt at DISM fortsetter på egen kjøl. I Sør-Norge er det helt klart mer delt hva man mener om saken, sa Hartvedt.

Virksomheten bygges ned
Husby måtte erkjenne at organisasjonen nok for lengst har passert middagshøyden:
– Vi hadde vår topp på 50- 60-tallet. Da var også fiskeriene på det mest omfattende i Norge. Nå er båtene større og drar langt til havs. Mange færre er ansatt i næringen. Slik sett er det ikke unaturlig at DISM har blitt mindre, sa administrasjonslederen.
– Men fortsatt finnes det betydelige ansamlinger av fiskere i deler av landet, for eksempel på øyen Røst og andre steder i Lofoten. Derfor vil vi fortsatt være til stede. Vi brenner for å nå dem med Ordet, la han til.

Startet i Bergen
Det var i Bergens Indremisjon det startet. 12. januar 1880 falt vedtaket som skulle føre til 125 års misjonsinnsats blant fiskere i Norge.
Hva var da mer naturlig enn at jubileet ble feiret i nettopp Bergens Indremisjons lokale. Søndag 16. januar var 300 misjonsvenner samlet i Betlehem for å markere den store dagen og den lange historien til organisasjonen som har arbeidet for at havets folk skulle bli Herrens folk.
Tidligere landsstyre-formann Harry Wiig-Andersen var festtaler, og kvelden bød blant annet på sang av Nordhord-landsmusikken og hilsener til jubilanten fra fjern og nær. Tidligere på dagen var det festgudstjeneste i Nykirken i Bergen, med nåværende landsstyreformann Nils Håkon Urangsæter som predikant.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.