Friskoleelever best i klassen

 GODE RESULTAT: Matematikk er ett av fagene der friskolene har bedre resultater enn den offentlige skolen.  FOTO: SAMBÅNDET/ARKIV Av Vilhelm Viksøy – Den offentlige skolen lykkes ikke alltid godt nok med å gi tilpasset opplæring, særlig i den videregående skolen. Vi trenger særlig å jobbe for å få bedre faglige resultater og mer sosial utjevning, […]

  
GODE RESULTAT: Matematikk er ett av fagene der friskolene har bedre resultater enn den offentlige skolen.  FOTO: SAMBÅNDET/ARKIV

Av Vilhelm Viksøy

– Den offentlige skolen lykkes ikke alltid godt nok med å gi tilpasset opplæring, særlig i den videregående skolen. Vi trenger særlig å jobbe for å få bedre faglige resultater og mer sosial utjevning, sier statssekretær Lisbeth Rugtvedt (SV) til Dagsavisen.

Hun tror at friskolene følger opp elevene sine på en bedre måte enn den offentlige skolen. For friskolene tar ikke bare imot eliteelever, men også en del elever med spesielle vansker, påpeker hun.
– De lykkes ofte i oppfølgingen av elever med vansker. Det skal vi merke oss.

Nå vil statssekretæren finne friskolenes suksessoppskrift ved å ta kontakt med dem. For de offentlige skolene, med middelmådige resultater, har ikke råd til å overse rådene fra de private, mener Rugtvedt.
– Det kan være interessant å spørre hva friskolene legger spesielt vekt på og hvordan de følger opp elevene.

Grundige forskningsrapporter
De gode tallene for friskolene generelt og kristenskolene spesielt, kommer fram i to forskningsrapporter som er utarbeidet på oppdrag av Utdanningsdirektoratet av henholdsvis NIFU STEP og Senter for økonomisk forskning ved NTNU. Dette er den mest omfattende sammenligningen av elevresultater som noen gang er gjort her til lands.

Både i grunnskolen og i den videregående skolen er det friskoleelevene som presterer best.

Til nå har de argeste kritikerne av friskolene hevdet at skoleflinke elever og ressurssterk bakgrunn er forklaringen på de gode resultatene i friskolene.
Rapporten slår nå fast at dette bare er halve forklaringen. Etter at forskerne har silt bort elevenes familiebakgrunn, tidligere skoleprestasjoner og flere andre forhold, er tendensen den samme. Elevene ved friskolene skårer i hovedsak høyere.

KFF er fornøyd
 Torgeir FlatbyeGeneralsekretær i Kristne Friskolers Forbund, Torgeir Flateby, er svært glad for resultatene, som han ble gjort oppmerksom på av Utdanningsdirektoratet torsdag.

– Vi har lenge visst at de kristne friskolene har ligget langt oppe på statistikkene, men denne undersøkelsen er enda grundigere, og dessuten korrigert for den eventuelle fordelen enkelte elever kan ha ved å komme fra ressurssterke hjem, sier Flateby til vl.no.

Generalsekretæren sier han reagerte mest positivt på uttalelsene til statssekretær Lisbet Rugtvedt (SV) i Kunnskapsdepartementet i etterkant.

– Hun viser evne til refleksjon og jeg synes det er prisverdig at hun kommenterer resultatet faglig grundig og ikke gir ferdige politiske slagord, sier Flateby.


Rapportene finner du i sin helhet på nettsidene til Utdanningsdirektoratet

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.