Glad for valget av Andersen – urolig over kirkens homofilisyn

 VIL SAMTALE: Svein Granerud i Normisjon vil  først snakke med Andersen.KPK-FOTO: NORMISJON   Av Ole Andreas Husøy, KPK I Normisjon er det en viss uro å spore på bakgrunn av de uttalelser Andersen har kommet med etter at han ble valgt. Andersen uttalte etter valget at han er svært åpen for å drøfte homofile i […]

  
VIL SAMTALE: Svein Granerud i Normisjon vil  først snakke med Andersen.
KPK-FOTO: NORMISJON

 

Av Ole Andreas Husøy, KPK

I Normisjon er det en viss uro å spore på bakgrunn av de uttalelser Andersen har kommet med etter at han ble valgt. Andersen uttalte etter valget at han er svært åpen for å drøfte homofile i vigslede stillinger i kirken.
– Men vi ønsker ikke å kommentere dette før vi har fått anledning til å snakke med Andersen, sier seksjonsleder for Normisjon i Norge, Svein Granerud.
Når det gjelder Andersens lederegenskaper, har Granerud bare positive ting å si. – Vi kjenner ham som en dyktig leder og brobygger.
– Hva hvis Arne Grønningsæter var blitt valgt i stedet for Andersen?
– Vi forholder oss til det kirkens organisasjoner og medlemmer står for. Men vi deler ikke Grønningsæters syn på homofilt samliv og hans syn om at det må åpnes for at homofile kan ha vigslede stillinger.

Problematisk
Granerud mener det vil bli problematisk for Normisjon dersom Kirkemøtet i framtiden skulle gå inn for to likestilte syn i homofilisaken. – Slik vi ser det har Skriften bare ett syn på dette, sier han.
– Kan dette bli så problematisk at Normisjon vil danne et eget kirkesamfunn?
– Normisjon har ingen planer om å danne frikirke. Vår visjon er å være en evangelisk luthersk bevegelse for misjon og evangelisering, sier Granerud.

Nei til eget kirkesamfunn
– Jeg gratulerer Nils-Tore Andersen med valget. Jeg kjenner ham godt og har bare positive ting å si om ham. Han vil bekle vervet på som leder i Kirkerådet på en god måte. Av hensyn til det troende lekfolk håper jeg at han vil vise fasthet i viktige spørsmål, sier generalsekretær Ola Tulluan i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM).
– Hvordan ville du reagert dersom Arne Grønningsæter var blitt valgt i stedet?
– Jeg har merket meg at Grønningsæter ønsker å favne bredt, og ikke ønsker noe ensidig fokus på sine holdninger i homofilispørsmålet. Grønningsæter har sikkert egenskaper som kunne gjort ham til en god leder på mange måter, men vi er kritisk til hans homofilisyn.

Grønningsæter og Bore
– Men er Grønningsæters syn på dette spørsmålet særlig annerledes enn det avtroppende kirkerådsleder Thor Bjarne Bore har?
– Kanskje ikke. Men Grønningsæter er uttalt homofil og lever i homofilt partnerskap. Det er forhold som etter vårt syn vil være belastende for en kirkerådsleder.
– Hvordan vil NLM reagere dersom Kirkemøtet en gang i framtiden vedtar at det skal være to likestilte syn i Den norske kirke i homifilispørsmålet, og at det fra Kirkemøtets side åpnes for at lesbiske og homofile kan inneha vigslede stillinger i kirken?
– NLM er som organisasjon ikke medlem av Den norske kirke, så det store spørsmålet er ikke hvordan vi som organisasjon reagerer. Men en del av våre medlemmer ville nok føle situasjonen vanskelig – alt etter de lokale forhold.
– Aktualiserer en eventuell slik utvikling at NLM danner eget kirkesamfunn?
– Nei, det er uaktuelt slik vi ser det i dag. I utgangspunktet er vi en misjonsorganisasjon som skal bruke ressursene på andre måter enn å bygge kirkesamfunn her hjemme. Men det kan nok bli økt oppmerksomhet på forsamlingsbyggende arbeid både i vår og andre kristne organisasjoner, sier Tulluan.

Viktigste hvor man lander
– Nils Tore Andersen er en av mine gode venner, og jeg ønsker ham lykke til med vervet, sier generalsekretær Karl Johan Hallaråker i Indremisjonsforbundet.
Han har merket seg at Andersen starter med et åpent sinn når det gjelder synet på homofilt samliv og om homofile kan ha vigslede stillinger.
– I denne saken er ikke det vikti

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.