Bedehusets julekalender

 FENGSLENDE: Flere ganger har han dømt forbrytere til fengselstraff. Som gjest i Bedehusets julekalender fengslet Helge Bjørnestad forsamlingen med sine spennende erfaringer fra sin karriere som dommer. Johan Halsne (t.h) intervjuet. FOTO: KJELL HAUAN Av Kjell Hauan I adventstiden har det blitt arrangert Bedehusets julekalender flere steder i Rogaland. Initiativtaker er Johan Halsne, prosjektmedarbeider i […]

  
FENGSLENDE: Flere ganger har han dømt forbrytere til fengselstraff. Som gjest i Bedehusets julekalender fengslet Helge Bjørnestad forsamlingen med sine spennende erfaringer fra sin karriere som dommer. Johan Halsne (t.h) intervjuet. FOTO: KJELL HAUAN

Av Kjell Hauan

I adventstiden har det blitt arrangert Bedehusets julekalender flere steder i Rogaland. Initiativtaker er Johan Halsne, prosjektmedarbeider i Indremisjonsforbundet. Han har hatt med seg sangere, musikere og forskjellige gjester.

– Vi har hatt en samling i hvert bedehus, og har besøkt seks steder i alt. Det startet 1. desember med konsert på Finnøy med Refleks og Marianne Juvik Sæbø. Etter det har vi besøkt Tau, Sirevåg, Langåker, Halsnøy og Haugesund, sier Johan Halsne.
Han forteller at målet med disse samlingene er å samle et bredere lag av folket i bedehuset.
– Mange er i adventstiden opptatt av å få små overraskelser i adventskalenderen. Her kan de få en overraskelse i bedehusets julekalender. For misjonsfolket er disse samlingene også en mulighet til å gi en julegave til Indremisjonsforbundet.

Hvem er gjesten?
Sambåndet var til stede på Bedehusets julekalender i Sirevåg Bedehus søndag 3. desember. Etter velkomst, sang av Rune Vidar Fjelde og fellessang entrer Johan Halsne talerstolen:
– Kveldens gjest er 56 år, gift, har to døtre. Han begynte sin karriere i forsvaret, så politiet. Han tok utdannelse i jus på fire år. I mars dette året ble han rikskjendis da …
Noen i det fullsatte bedehuset har nok etter hvert en anelse om hvem gjesten kan være.
– Velkommen til Helge Bjørnestad, annonserer Johan Halsne.
Den kjente sorenskriveren som var dommer i 1. runde av NOKAS-rettsaken, dukker frem fra skjulestedet bak et forheng på plattformen.

Skille rett og galt
– Hva er viktigst i din rolle som dommer? spør Johan Halsne.
– Det viktigste er å skille mellom rett og galt, svarer dommeren.
En interessant samtale er i gang. Tilhørerne får et lite innblikk i dommerens møte med dem som stilles for retten. NOKAS-saken blir selvfølgelig et hovedtema.
– Hva kan få så mange mann til å gå sammen og gjøre noe slikt?
– Jeg har sett disse mennene inn i øynene og stilt dem alle spørsmålene. Mange forstod at jeg ikke trodde på dem. Jeg visste at de løy. Grunnen var det kolossale bevisbildet vi hadde. I NOKAS-saken var det mange oppvakte og flinke mennesker blant de tiltalte. Men de var ikke flinke på det rette. Jeg kaller det intellekt på avveier.
Helge Bjørnestad gir tilhørerne et lite innblikk i sitt forhold til dem han tidligere har dømt.
– Jeg tar avstand fra det de har gjort, men jeg tar ikke avstand fra dem som mennesker, forteller han.
Dommeren røper at han er lite komfortabel med å sende folk i fengsel. Han mener fengsel er lite egnet til å hjelpe folk på rett kjøl. I løpet av samtalen får vi også høre at det gjør inntrykk på dommeren å lese og høre om lidelser og traumer hos ofrene for de krimi-nelles handlinger.

Familiehøytid
– Hva er jul for deg? spør Johan Halsne til slutt.
– Jul er en familiehøytid. Da ser jeg frem til å ta familien med til Randaberg kirke, svarer Helge Bjørnestad som ønsker seg en jul mindre preget av de materialistiske ting. 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.