Skap medieopplevelser

 VÆR ROLLEMODELLER: Daglig leder i BarneVakten oppfordrer foreldre til å se TV sammen med barna. FOTO: BARNEVAKTEN Av Vilhelm Viksøy Tallene kommer fra en omfattende undersøkelse som nylig er gjennomført på oppdrag fra Canal Digital Norge og BarneVakten. Hovedmålet med denne var å kartlegge tv-vanene hos barn og unge og daglig leder i BarneVakten, Øystein […]

  
VÆR ROLLEMODELLER: Daglig leder i BarneVakten oppfordrer foreldre til å se TV sammen med barna. FOTO: BARNEVAKTEN

Av Vilhelm Viksøy

Tallene kommer fra en omfattende undersøkelse som nylig er gjennomført på oppdrag fra Canal Digital Norge og BarneVakten. Hovedmålet med denne var å kartlegge tv-vanene hos barn og unge og daglig leder i BarneVakten, Øystein Samnøen, er glad for at de nå har fått et mer konkret verktøy å forholde seg til. Men resultatene overrasket egentlig ikke.
– Nei, men det understreker at tv-mediet er sentralt i barnas oppvekst og hverdag. Men den viser også at det er flere barn som ser TV alene enn det vi i BarneVakten ønsker. For vi i BarneVakten er mer opptatt av hva barn ser på TV og hva slags spill de spiller, enn hvor mye tid de bruker på det.

TV på barnerommet
Undersøkelsen viste også at hvert tredje barn over fem år ser TV alene. Ofte for seg selv på barnerommet. 50 prosent av landets barnefamilier har minst to tv-apparat i huset, og i brorparten av tilfellene står TV nummer to på barnerommet.
– Det er ikke noe galt i at barn ser på TV, men foreldrene må vite både hva de ser og ikke minst passe på hvilke reaksjoner barnet har på det de ser. Det er ikke alltid like lett når barn helt ned i femårs alderen har eget TV på rommet, sier Øystein Samnøen.
Han oppfordrer derfor foreldre til å involvere seg og våge å være synlige og tydelige rollemodeller sammen med barna.
– BarneTV-heltene er mye mer sammensatt som snille og slemme i dag enn de var før. De er rett og slett blitt mye mer komplekse. Og vi ser i tillegg at voldsmengden i film øker og at aldersgrensen presses nedover.
– Da er det viktig at vi voksne er tilstede selv og ikke overlater alt til tv-heltene.

– Skap opplevelser
Julehelgen som venter betyr mye fri, lange, gode dager og mye godt på TV. Det viktigste rådet fra BarneVakten er å være tilstede sammen med barna.
– Vårt råd er at foreldre skaper gode opplevelser og det betyr også gode TV-opplevelser. Velg det gode og i julen er det ekstra mye godt å velge blant. Jeg vil oppmuntre foreldre til selv å ta initiativ til gode medieopplevelser sammen med barna, men også andre opplevelser. Ludo dør aldri, sier Samnøen, som selv skal gå noen runder med dataspill.
– Sønnen min på fem ønsker seg nytt spill til sin PlayStation. Så jeg får prøve å finne et som både far og sønn kan kose seg med. Det finnes jo mange tips om gode spill hos BarneVakten.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.