Damene kommer

 IKKE VANSKELIG: Magne Havaas, synes ikke det har vært spesielt problematisk å få kvinner til å stille til valg. FOTO: SAMBÅNDET/ARKIV Av Egill J. Danielsen Til sommeren skrives indremisjonshistorie. For første gang er kvinner nominert til valg av Forbundsstyret. Generalforsamlingen 2007 skal ta valget. – Først og fremst håper jeg at de beste blir valgt […]

Magne Havaas... 
IKKE VANSKELIG: Magne Havaas, synes ikke det har vært spesielt problematisk å få kvinner til å stille til valg.
FOTO: SAMBÅNDET/ARKIV

Av Egill J. Danielsen

Til sommeren skrives indremisjonshistorie. For første gang er kvinner nominert til valg av Forbundsstyret. Generalforsamlingen 2007 skal ta valget.

– Først og fremst håper jeg at de beste blir valgt inn i styret, uavhengig av kjønn. Men kvinnene som er nominert er gode kandidater, på lik linje med de mannlige. Alle er flotte representanter for ImF, sier Magne Havaas.

Til sammen tre damer er nominert. Havaas har ikke opplevd spesielle vansker med å få kvinner til å stille til valg:
– Ikke verre enn å få menn til å ta ansvar. Men på generelt grunnlag vil jeg si at det er vanskelig å få folk til å påta seg store oppgaver. Det er imidlertid en annen sak, sier han.

Historisk sus
– Det var kjekt å bli spurt, sier Oddny Oterhals Førde fra Aukra utenfor Molde, en av de kvinnelige nominerte. Hun synes det er gjevt å være med på en slik begivenhet.
– Jeg har vokst opp med Indremisjonen, og det viktigste for meg er å bringe videre denne arven. Det håper jeg at jeg kan bidra med gjennom en eventuell oppgave i Forbundsstyret.
Grete Snildalsli representerer et ganske nytt ImF-område, nemlig Trøndelag:
– Jeg vil heise flagget, og være med og stå for noe. Det er ikke bra når alt blir verdinøytralt slik vi ser mye av i dag, sier trønderen som egentlig har NLM-bakgrunn.
Marit Mulelid var for noen år siden første kvinne i styret i Bergens Indremisjon. Hun er nå kandidat til varamedlemsverv i Forbundsstyret.
– Jeg liker variasjon, og det hadde vært spennende å se hva som foregår i et slikt styre også, sier Marit, som legger til at hun ikke er typen til å være søndagsskolelærer i tretti år.

Syv nye
Det var Generalforsamlingen 2005 på Bildøy som gjennom en lovendring vedtok at kvinner kunne få plass i det sentrale styret i organisasjonen. Siden nominasjonen av kandidater den gang var gjennomført før den nye lovene var innført, var bare menn foreslått som potensielle styremedlemmer. Dermed er det først i år at lovendringen i realiteten kan få praktiske konsekvenser.

Havaas ser gjerne at GF 07 velger damer inn i Forbundsstyret. Han spiller ballen over til kvinnene som har tenkt seg på GF:
– Det er ikke en veldig stor sak for meg, men det er helt klart naturlig at det skjer nå. Vi får se hva kvinnene i Indremisjonen selv stemmer ved valget.

Til sammen syv nye forbundsstyremedlemmer skal velges under årets GF i Stavanger. Av disse er formann, tre vanlige medlemmer, og tre varamedlemmer. Knut Sørheim, Atle Våge og Magne Havaas, som ble valgt på forrige GF, er ikke på valg denne gangen da kandidatene velges for fire år.

Forbundsstyret er det øverste organet for saker av praktiskadministrativ karakter i ImF. Organisasjonen står for tjenestedelingsprinsippet, som innebærer at det åndelige hyrdeansvaret er forbeholdt menn. Kvinner har imidlertid hatt full stemmerett i ImF siden organisasjonen ble startet i 1898.

Store spørsmål av åndelig karakter avgjøres i hyredrådet, som består av følgende menn: generalsekretær, formann og nestformann i Forbundsstyret og ett vanlig styremedlem.

Se oversikt over alle kandidatene

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.