Ny ekteskapslov vedtatt

  ØNSKER OMKAMP: Kampen er på ingen måte over, sier Øivind Benestad. (FOTO:SAMBÅNDET/ARKIV) Av Ole Andreas Husøy, KPK Han mener ekteskapsloven må gjøres til en viktig valgkampsak ved stortingsvalget i 2009. Benestad har vært en av de mest profilerte motstanderne av den nye loven.  Med 84 mot 41 stemmer vedtok Odelstinget regjeringens forslag til ny ekteskapslov. Før […]

   
ØNSKER OMKAMP: Kampen er på ingen måte over, sier Øivind Benestad. (FOTO:SAMBÅNDET/ARKIV)

Av Ole Andreas Husøy, KPK

Han mener ekteskapsloven må gjøres til en viktig valgkampsak ved stortingsvalget i 2009. Benestad har vært en av de mest profilerte motstanderne av den nye loven.
  
Med 84 mot 41 stemmer vedtok Odelstinget regjeringens forslag til ny ekteskapslov. Før vedtaket ble gjort, avviste Odelstinget med det samme stemmetallet et forslag fra Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti om å sende saken tilbake til regjeringen for en grundigere utredning.
 
Vil ha omkamp
Utenfor Stortinget ble det holdt en ca. tre timer lang markering med appeller mot lovforslaget.
Stortingets vedtak innebærer endring i flere lover enn ekteskapsloven, blant annet bioteknologiloven og adopsjonsloven, men Benestad mener det først og fremst er ekteskapsloven man må rette skytset mot foran neste valg.
– Hvis den nye ekteskapsloven overlever stortingsperioden 2009-2013, blir den vanskeligere å endre siden, mener han. Årsaken er at ekteskapsloven får så mange konsekvenser på andre områder, for eksempel når de gjelder skolens undervisning.
De andre lovene som nå blir endret, kan være lettere å reversere ved senere korsveier, tror Benestad.
 
Mange appeller
Han ledet arrangementet utenfor Stortinget der det ble holdt 16 appeller.  Flere av dem som holdt appeller kritiserte lovforslaget for ikke å ivareta barns rettigheter, og at man underslår biologiske realiteter. Flere appellanter mente også at saken er for dårlig utredet, og at de virkninger lovendringen får for samfunnet bagatelliseres.
– Regjeringen lar seg lede av stemninger. Hadde folk visst hva loven innebærer, ville den aldri gått igjennom, sa filosof Nina Karin Monsen.
 
Saken forsetter under bildet

 
TIL SISTE SLUTT: Nina Karin Monsen (på benken) holder appell foran Stortinget mot den nye ekteskapsloven. Foto: Ole Andreas Husøy, KPK

Lang debatt
Inne i Stortinget hadde svært mange representanter ordet. Debatten startet klokken 10 og var ikke ferdig til klokken 16. Debatten måtte derfor fortsette i kveldsmøtet som startet klokken 18. Talspersoner for flertallet la blant annet vekt på likestilling og demokratiske rettigheter i sine innlegg. Tidligere statsråd Karita Bekkemellem  mente at mindretallet stod for et menneskesyn som ikke hører hjemme i vår tid. KrF-leder Dagfinn Høybråten konstaterte at regjeringen ikke har funnet det hensiktsmessig å utrede saken skikkelig. I dette synet fikk han støtte fra blant andre Rune J. Skjælaaen (Sp) som stemte imot regjeringens forslag.
 
Nei til solospill fra prester
Prester som måtte ønske å vie lesbiske eller homofile par kan imidlertid ikke gjøre dette uten at Kirkemøtet først vedtar et vielselsrituale for slike par. Det vedtok et enstemmig Odelsting. Hvis en prest skulle komme til å foreta en vielse av et lesbisk eller homofilt par uten at Kirkemøtet har vedtatt en liturgi for dette, vil en slik vielse være ugyldig. KPK
 
&nbs

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.