Overgrep på barnhjem i ImF

 TRIST SAK: –Det gjør dypt inntrykk å få dette rett i fanget, sier Erik Furnes om at barn skal blitt misbrukt ved Sunnmøre Barneheim på 1960-tallet. FOTO: SAMBÅNDET ARKIV Av Egill J. Danielsen Fem barn ved Sunnmøre Barneheim på 1960-tallet, krever nå oppreising og erstatning for overgrep. Barna sier de var utsatt for overgrep som […]

  
TRIST SAK: –Det gjør dypt inntrykk å få dette rett i fanget, sier Erik Furnes om at barn skal blitt misbrukt ved Sunnmøre Barneheim på 1960-tallet. FOTO: SAMBÅNDET ARKIV

Av Egill J. Danielsen

Fem barn ved Sunnmøre Barneheim på 1960-tallet, krever nå oppreising og erstatning for overgrep. Barna sier de var utsatt for overgrep som hard fysisk avstraffing, innelåsing, bruk av sult som straff og seksuelle krenkelser.
– Jeg vurderer historiene til de fem fra barnehjemmet som både sterke og troverdige. Jeg finner ikke grunn til å tvile på det som er kommet fram. Alt må fram i dagen. Vi har absolutt nulltoleranse for overgrep av alle slag, sier Erik Furnes.

Erstatningskravet fra de fem er hovedsakelig rettet mot Ørsta kommune, på grunn av at det er kommunen som hadde tilsynsansvar med institusjonen. Men også Sunnmøre Indremisjon, som drev barnehjemmet fram til 1980, er spurt om en vil gi barna en oppreisning i form av en beklagelse og økonomisk erstatning.

Fysisk avstraffing.
En av de fem forteller dette anonymt til Sunnmørsposten:
– Jeg har flere konkrete minner om flere typer overgrep, fra hard fysisk avstraffing til bruk av innelåsing på mørklagt bad, bruk av sult som straff og seksuell krenkelse.

Furnes har uttalt at han tror på historiene og at kretsen nå er midt i jobben med å nøste opp i denne saken.
– Vi har vært i kontakt med mange personer i håp om å kunne kaste lys over saken og få ryddet opp. Arbeidet har munnet ut i en egen rapport som danner grunnlag for vår reaksjon videre, sier kretssekretæren og legger til:
– Når vi først er i gang, ønsker vi at alle som måtte ha lignende negative opplevelser knyttet til vår organisasjon, tar kontakt. Det eneste riktige er å få dette fram i lyset, i håp om å få luftet ut og kanskje få mulighet til å legge det bak seg.

Furnes innrømmer at saken er en belastning for Sunnmøre Indremisjon.
– Det er klart. Jeg vet at det er en stor sorg for mange når slikt kommer fram. Og det kan oppleves som en dobbel sorg når en organisasjon med folk som har hatt et kall med å hjelpe vanskeligstilte får slike beskyldninger mot seg. Da kan det dessverre også være lett å glemme alt positivt som har skjedd og de mange som faktisk også har fått hjelp, mener Furnes.

Stå fram!
Generalsekretær Karl Johan Hallråker oppfordrer på prinsipielt grunnlag alle som måtte ha opplevd overgrep i tilknytning til indremisjons-
arbeidet om å melde fra.
– Slike saker bør alltid fram i lyset. Både for offerets del, og fordi vi da synliggjør at det er absolutt nulltoleranse for krenkelser i vårt arbeid, sier Hallaråker. 
 
 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.