Livsvernprisen 2009 til Marianne Mjaaland:

 MODIG KVINNE: Vinner av Livsvernprisen Marianne Mjaaland, fikk ros for mot og tydelig tale. Foto: Ole Andreas Husøy, KPK Av Ole Andreas Husøy, KPK, og Sambåndet. Livsvernprisen deles ut av organisasjonen Menneskeverd og selve prisutdelingen fant sted i Håndverkeren i Oslo. Der fikk Mjaaland fikk ros for mot og tydelig tale. I begrunnelsen for å gi […]

  
MODIG KVINNE: Vinner av Livsvernprisen Marianne Mjaaland, fikk ros for mot og tydelig tale. Foto: Ole Andreas Husøy, KPK

Av Ole Andreas Husøy, KPK,
og Sambåndet.

Livsvernprisen deles ut av organisasjonen Menneskeverd og selve prisutdelingen fant sted i Håndverkeren i Oslo. Der fikk Mjaaland fikk ros for mot og tydelig tale.

I begrunnelsen for å gi Mjaaland prisen, peker styret i Menneskeverd på at hennes bok “13. uke” skapte mye medieoppmerksomhet. I intervjuer i TV, radio og aviser har hun våget å sette ord på det ubehagelige og utvist stort mot om et tema det er vanskelig å snakke om. Menneskeverd mener at hun på en forbilledlig og konstruktiv måte har bidratt til å løfte abortsaken ut av gamle spor, og at hun også har lykkes med å få unge mennesker til å delta i en debatt som har vært nesten fraværende de siste 30 årene.

Usminket
Filosof og forsker Henrik Syse hadde fått æren av å overrekke prisen, bestående av et diplom og et glassblåst hjerte. Om prisvinneren sa han blant annet at hun har erfaring og tyngde til å reise en debatt om abort, og at hun gjør det usminket. Han påpekte at mennesker og menneskeskjebner lett kan bli statistikk, men at det er nødvendig å konfronteres med det virkelige liv, selv om det kan være smertefullt.

Glad for debatten
Marianne Mjaaland snakker ut fra egne erfaringer, både som kirurg som har foretatt abortinngrep på andre kvinner, og som en kvinne som selv har tatt abort.
Mjaaland sa i sin takketale at i Norge handler abort relativt sjelden om sosiale problemer. Av ca. 15 000 aborter i året, kan kanskje et sted mellom 2000 og 4000 aborter begrunnes i sosiale forhold. Legger man til aborter som skjer av medisinske hensyn, står man igjen med 8000-9000 aborter som i globalt perspektiv må kalles bekvemmelighetshensyn.

– Hva er forskjellen på 14000 aborter og 13999, spurte prisvinneren, og ga selv svaret: Ett levende barn.
– Abort handler ikke bare om meg, men om den tredjedelen av norske kvinner som har dette som en kroppslig erfaring, sa Mjaaland som er glad for at yngre mennesker, både kvinner og menn, synes å være mer lydhøre overfor en slik debatt enn hennes egen generasjon.

Saken fortsetter under bildet

 

STOLT PRISVINNER:Marianne Mjaaland, i midten, har mottatt årets Livsvernpris. Her sammen med prisutdeler Henrik Syse og generalsekretær i Menneskeverd, Liv Kjersti Skjeggestad. Foto: Ole Andreas Husøy, KPK

Åpenhet viktig
Hilde Lengali, en av Mjaalands meddebattanter, var blant dem som hilste prisvinneren under arrangementet. Hun takket Mjaaland for hennes åpenhet.
– Problemene rundt abort må ikke ties i hjel. Åpenhet vil hjelpe oss i arbeidet for et varmere og mer menneskevennlig samfunn, sa hun.

Under prisutdelingen var det også hilsener fra leder i KrFU Kjell Ingolf Ropstad, sjefredaktør i Vårt Land Helge Simonnes, psykiater og forsker Anne Nordal Broen og biskop Tor B. Jørgensen.  Sistnevnte rakk ikke fram til arrangementet på grunn av vær- og flyproblemer, men hilsenen hans ble lest opp.
Gruppa “Queendom” bidro musikalsk.  KPK

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.