Venter på godkjenning

  FORSTANDER: Generalsekretær Erik Furnes vil være som en forstander på landsbasis for ImF Trossamfunn.(FOTO: SAMBÅNDET ARKIV) Av Nils-Ove Støbakk Under Indremisjonsforbundets generalforsamling i slutten av juli ble det vedtatt å opprette et kirkerettslig tilbud til misjonsfolket. 24. september ble det derfor sendt inn «melding om registrering av trossamfunn» til fylkesmannen i Hordaland. – Det betyr […]

  

FORSTANDER: Generalsekretær Erik Furnes vil være som en forstander på landsbasis for ImF Trossamfunn.
(FOTO: SAMBÅNDET ARKIV)

Av Nils-Ove Støbakk

Under Indremisjonsforbundets generalforsamling i slutten av juli ble det vedtatt å opprette et kirkerettslig tilbud til misjonsfolket. 24. september ble det derfor sendt inn «melding om registrering av trossamfunn» til fylkesmannen i Hordaland.

– Det betyr at vi har sendt inn vedtektene, vil klargjøre hva som ligger bak organisasjonen vår og at vi ønsker ImF Trossamfunn blir registrert. Så vil det da bli en prosess der vi sikkert blir stilt en del spørsmål, forklarer generalsekretær Erik Furnes.

Vil melde seg inn
Han har allerede fått signaler fra flere som er klare til å melde seg inn i det nye trossamfunnet.

– Det vi har gjort, er at vi har tatt vare på e-postene til de som har meldt sin interesse. Vi har ikke klargjort noen registre ennå, men det vil bli gjort i løpet av høsten.

Lokale forstandere
Generalsekretæren vil være som en forstander på landsbasis. Så er det ført opp i søknaden en del ledere som allerede har sagt at de står klare til å være forstandere på det lokale planet eller i en region.

– Men det er mest i Hordaland og Rogaland at det allerede er pekt ut forstandere. Andre kretser og regioner har sagt at de trenger mer tid på det, sier Furnes.

Vigselsrett
Når registreringen er godkjent hos fylkesmannen i Hordaland, vil ImF Trossamfunn også sende en søknad til barne- og likestillingsdepartementet om vigselsrett. Etter hvert kan det derfor være mulig å inngå en offentlig godkjent vigsel i denne sammenhengen.

– Det er et ansvar som vi vil håndtere på en seriøs måte. I praksis vil det bli for det meste kretsledere og forsamlingsledere som får godkjennelse til dette, men de kan bemyndige andre til å foreta vigselshandlinger, utdyper generalsekretæren. Som ikke ser for seg en strøm av gifteklare bedehusfolk med det aller første.

– At det blir en del, det tror jeg nok. Men jeg vil håpe at ekteskapsordningen ikke blir endret i Den norske kirke. Skulle den det, vil jeg tenke at flere kanskje vil benytte seg av denne type tilbud. Men det får tiden vise.

Misforståelser
Erik Furnes vil gjerne også oppklare noen misforståelser rundt opprettelsen av ImF Trossamfunn.

– Det virker som en del av misjonsfolket kanskje er litt usikre på om det er slik at en er utmeldt av Den norske kirke når en er medlem i indremisjonen. Fra kirkelig hold har jeg en følelse av at en oppfatter Indremisjonsforbundet som å være noe annet enn andre misjonsorganisasjoner. Men ImF Trossamfunn et tilbud til de som aktivt ønsker å melde seg inn i det. Et tilbud til de som av ulike årsaker er utmeldt eller har bestemt seg for å melde seg ut av kirken, forklarer han.

– Men vi endrer ikke karakter som organisasjon eller holdning til de bibeltro kreftene i den norske kirke som ønsker å stå på en hel Bibel. Vi vil fortsatt uttrykke vår støtte til de som ønsker å holde fram en bibeltro linje.

Samvittighetssak
Furnes vil også poengtere at trossamfunnet er for enkeltpersoner, dette er ikke noe som forsamlinger kollektivt kan melde seg inn i.

– Og vi har ikke noe ønske om å ha A- og B-medlemsskap i indremisjonen. Men vi vil innføre en ny kolonne i medlemsarkivet og ta det ansvaret som det medfører. Vi har allerede tatt ansvar for både dåp, konfirmasjon, nattverd og begravelser – så den eneste praktiske tillegg

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.