Vanvittige bedehusparodier på Sommerstevnet

    GAMMEL ÅRGANG: Arne Nordbø og Tor Øyvind Skeiseid begeistret publikum med solid misjonshistorie og forkynnerparodier med høy lommetørklefaktor.(FOTO: EGILL J. DANIELSEN) – Dette hadde ikke vært mulig for tyve år siden, konstaterer Trond Johansen som er kretssekretær i Sogn og Fjordane Indremisjon. Ting er ikke som de en gang var, selv ikke i Indremisjonsforbundet. Og i […]

     
GAMMEL ÅRGANG: Arne Nordbø og Tor Øyvind Skeiseid begeistret publikum med solid misjonshistorie og forkynnerparodier med høy lommetørklefaktor.
(FOTO: EGILL J. DANIELSEN)

– Dette hadde ikke vært mulig for tyve år siden, konstaterer Trond Johansen som er kretssekretær i Sogn og Fjordane Indremisjon.

Ting er ikke som de en gang var, selv ikke i Indremisjonsforbundet. Og i hvert fall ikke på forbundets store sommersamling i Lyngdal i sommer.

Rå parodi og viktig vekkelseshistorie
Med karkteristisk, gammel tostemt sound, fremførte duoen Tor Øyvind Skeiseid og Arne Nordbø parodier på tidligere tiders bedehus-sangere, under «Bedehusrevyen» på åpningskvelden.

Og med treffende toneleie, dels svakt. Så dels høyt og voldsomt. Og deretter skjelvende – slik som bare en følsom predikantstemme kan – forkynte Arne Nordbø historien om den vesle trekkfuglen som egentlig skulle fly til syden sammen med foreldrene. Til predikantens sorg og publikums latter endte den derimot blant kråker i Skåne hvor den til slutt ble dynket med kumøkk.

– Preger oss i dag
– Dette var fantastisk, jeg lo så jeg nesten ikke hadde magemuskler tilbake! Samtidig opplevde jeg forestillingen som en hyllest til bedehusets kultur og historie, sier Reidun Våge Danielsen til Sambåndet.

For det var nemlig ikke bare tøys duoen som arbeider under varemerket Ryfylke Livsgnist presenterte for misjonsfolket. Innimellom all humoren fikk salen servert et varmt riss av vekkelsesbevegelsens historie, helt fra Gabriel Kielland og stiftelsen av Det Norske Misjonsselskap i Stavanger i 1842 og til nesten våre dagers Arne Aano og den tre måneder lange vekkelsen på Finnøy i Ryfylke i 1964.

– Jeg opplever at humoristene klarte å få publikum til å forstå hvordan det som skjedde for 200 år siden fortsatt preger oss og er viktig i dag, sier Våge Danielsen.

Bedehusrevyen var bare et av mange høydepunkt under Sommerstevnet som varte fram til søndag 1. august.

Foruten daglige bibeltimer med radiopastor Johnn Hardang, var det blant annet konsert med koret divisi og mannskvartetten SUM, fredag kveld. SAMBÅNDET

Programmet for Sommerstevnet finner du her

Se alle møtene fra Sommerstevnet direkte på web-tv hos TV Nordhordland her
 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.