– Innvandrerne har gjort det lettere å snakke om tro
TRO I DET OFFENTLIGE ROM: Jorunn Strand Askeland (stående) ledet samtalen mellom (fra venstre) Arnfinn Haram, Hadia Tajik, Jarle Råmunddal, Kjell Magne Bondevik og Jenny Skumsnes Moe.(FOTO: OLE ANDREAS HUSØY/KPK) Av Ole Andreas Husøy, KPK Råmunddal drøftet sist uke temaet «Formidle kristen tro i dag» sammen med Kjell Magne Bondevik, Hadia Tajik, Jenny Skumsnes Moe […]
TRO I DET OFFENTLIGE ROM: Jorunn Strand Askeland (stående) ledet samtalen mellom (fra venstre) Arnfinn Haram, Hadia Tajik, Jarle Råmunddal, Kjell Magne Bondevik og Jenny Skumsnes Moe. (FOTO: OLE ANDREAS HUSØY/KPK) |
Av Ole Andreas Husøy, KPK
Råmunddal drøftet sist uke temaet «Formidle kristen tro i dag» sammen med Kjell Magne Bondevik, Hadia Tajik, Jenny Skumsnes Moe og Arnfinn Haram på konferansen Misjon til forandring.
Samtalepartnerne var enige om at det er blitt lettere å snakke om tro i det offentlige rom i Norge de senere år. Men fortsatt er det mindre naturlig for nordmenn å snakke om slike ting, enn for folk fra mange andre land.
Undring
– Mange utenlandske kirkeledere og politiske ledere jeg har møtt undrer seg over at vi ikke er mer frimodige om det vi står for, sa tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, som deltok i samtalen i egenskap av at han er medlem av Kirkenes Verdensråds kommisjon for internasjonale spørsmål.
– Det er en mye større naturlig frimodighet i land hvor vi har misjonert. Det er ikke rart at det nå kommer misjonærer fra disse landene til oss, sa Bondevik.
Hadia Tajik, muslim og stortingsrepresentant for Ap, påpekte at det er mange som synes det er ok at folk er religiøse, bare de ikke prøver å dytte religionen over på andre.
Da pleier jeg å si at det er ok at folk er sekulære, bare de ikke dytter sin sekularisme over på meg, sa hun med et glimt i øyet.
Tajik synes ikke det er galt å drive misjon, men moralpolitiet har hun ikke noe til overs for.
– Forpliktet til misjon
– Kirken er forpliktet til å misjonere. Det er vårt mandat, sa prior Arnfinn Haram fra Den katolske kirke, og viste til Jesu misjonsbefaling. Vi bør være tydelige og åpne om det vi tror på, men samtidig vise respekt for andres bakgrunn.
Bondevik sa at det er en viktig grensedraging mellom på den ene siden å misjonere frimodig og på den annen side dytte sitt syn på andre. Han har tro på et mangfoldig samfunn, og da må for eksempel også muslimene få mulighet til å gi uttrykk for sin tro offentlig.
Hadia Tajik sa at det ved misjonering er viktig å møte andre mennesker med likeverdighet, akseptere avvisning og oppføre seg i samsvar med den gylne regel; det du ikke vil at andre skal gjøre mot deg, skal heller ikke du gjøre mot dem.
Jarle Råmunddal sa at man må være varsom så man ikke framstår aggressiv og tråkker på folks integritet. – Men vi skal frimodig peke på Kristus, sa han.
Tro på samtalen
– Vi lever i en tid hvor folk misliker at vi trekker konklusjoner for dem. Vi trenger som kirke å være der og stimulere folks nysgjerrighet, sa Jenny Skumsnes Moe fra Mellomkirkelig råd.
– Jeg tror det er mye skjult tro i Norge. Derfor har jeg stor tro på samtalen. Tenk om alle kristne samtalte jevnlig med noen som er i gråsonen når det gjelder kristen tro, sa Kjell Magne Bondevik.
– Kristus kan formidles overalt, glem ikke de naturlige møteplasser, sa Arnfinn Haram. KPK
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!