Filip Rygg

Regjeringen sier nei til maks-tid i barnehagene

– Det er besynderlig at så få i det politiske miljøet vil ta denne debatten, sier byråd for barnehage og skole i Bergen, Filip Rygg (KrF)

Tall fra den store Barnetilsynsundersøkelsen som ble kjent denne uken, viser at barna i gjennomsnitt oppholder seg 35 timer i uka i barnehagen. En av fem er der i 41 timer eller mer.

– Dette viser at vi ikke har behov for å innføre makstid i barnehagen. Vi må stole på at foreldrene selv er de beste til å avgjøre hvor lenge barna skal være i barnehagen, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen, i en pressemelding.

– Tør ikke debatt
Den uttalelsen utfordrer byråd Filip Rygg i Bergen.
– Dersom vi hadde overført argumentasjonen til de voksens rekker, ville vi blitt hudflettet av hele fagbevegelsen og havnet på alle 1. mai parolene, sier han til Sambåndet.no.

Selv har han tatt til orde for å vurdere en makstid i Bergen, men understreker at Byrådet ennå ikke har fremmet dette som en egen sak.
– Men vi har sagt at denne debatten må vi ta før vi får 11-12 timers barnehager. Vi må være i forkant. Debatten pågår for fullt i barnehagene og det er mange som tar til orde for barns rettigheter, men i det politiske miljøet tør vi ikke, sier Rygg, som er bekymret for den likegyldigheten som råder i møte med denne delen av barns hverdag.

Fremmer sak i Stortinget
Bekymret er også stortingsrepresentant Øyvind Håbrekke (KrF). Sammen med Laila Dåvøy, Line Henriette Hjemdal og Dagrun Eriksen fremmer han mandag et forslag for Stortinget om å innføre maksimaltid for barn i barnehagen på 47,5 timer uka, eller 9,5 timer per dag. De ber samtidig regjeringen innføre regler som hindrer kvelds- og nattåpne barnehager.

– I dag finnes det ikke et nasjonalt regelverk som sikrer barn mot for lange dager i barnehagen. Nå er vi i ferd med å få full barnehagedekning. Det betyr at det vil gå fra en kamp om barnehageplasser til en kamp om barna. Vi ser at flere barnehager vil bruke utvidet åpningstid som et konkurransefortrinn, derfor er det viktig å innføre disse begrensningene nå, sier Øyvind Håbrekke i KrF til NTB.

Ikke problem
Kristin Halvorsen ser derimot ikke behovet for å en slik makstid.
– For det første synes jeg 9,5 time er en altfor lang barnehagedag. Jeg er redd for at hvis Stortinget vedtar dette som en maksgrense, så vil det forstås som en anbefaling. Det kan faktisk føre til at flere barn vil være lengre i barnehagen, sier Halvorsen til NTB.

– For det andre er dette et problem som ikke egentlig eksisterer, mener statsråden.

Arbeidsmiljøloven?
Den argumentasjonen kjøper ikke Filip Rygg.
– Arbeidsmiljøet på de fleste norske arbeidsplasser er godt, men vi fjerner ikke Arbeidsmiljøloven av den grunn. For meg handler dette om å sikre barn et minimum av rettigheter, sier han.

Den sammeneligningen følger ikke Kunnskapsdepartementet:
– Et barnehagetilbud og en barnehagehverdag er noe helt annet enn voksnes arbeidsdag. Å trekke arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven inn som et eksempel på hvordan barnehagen bør reguleres er derfor ingen god løsning, sier statssekretær Lisbet Rugtvedt til Sambåndet.no.
– Det vil variere hva den enkelte familie har behov for, og av denne grunn bør det ikke gis noen detaljerte føringer om åpningstider eller maksimal oppholdstider på nasjonalt nivå, sier hun.


LES OGSÅ:
– Resultatene var som forventet, sier Lisbet Rugland (SV).

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.