From BBC til Bildøy

Kan en sikh og en kristen jobbe mot samme mål? På Bildøy prøver de etter beste evne.

– Jeg vil applaudere ledelsen som tør å invitere meg hit, sier briten med røtter i India, og smiler bredt. Men for å berolige de som nå frykter at Bildøy Bibelskole har blitt uklar i sin teologi: Caj Sohal er ikke invitert til Bildøy for å lære elevene om tro. Det handler om media og utviklingshjelp når han er i klasserommet.

Felles nød
Den tidligere BBC-produsenten var denne høsten på Bildøy som gjestelærer – for andre gang på to år. Det hele startet sommeren 2010. Film & TV-lærer Daniel Lisigursky var på rekognoseringstur til Afrika for å vurdere om dette var stedet klassen skulle på sin studietur senere på året.

Under East Africa-cup i fotball, der CHRISC (KRIK internasjonal) er engasjert, møttes Daniel og Caj ved en tilfeldighet. Han var der med Sport for development (sport for utvikling), en organisasjon ikke så ulik KRIK i sitt konkrete arbeid. På savannen i Tanzania, på tvers av landegrenser og organisatorisk tilknytning, delte de et felles engasjement: ungdom i Afrika.

– Tanken ble sådd; kan vi gjøre noe sammen, forteller Caj som i fjor fikk invitasjonen: vil du komme på besøk til Bildøy?

Dresskledd
Møtet med Norge og norsk bibelskole ble annerledes enn han først hadde tenkt.

– Jeg erkjenner at fordommene var mange, sier Caj og ramser opp: konservative, stille, skikkelige, formelle kleskoder, strengt.

– På mange måter tenkte jeg at kristne nordmenn var mer engelske enn engelskmenn, sier han og ler. Men briten ble overrasket da han landet. – Det første jeg møter er en av studentene i sportsklær med en svær tatovering oppover halsen. Det lærte meg noe jeg for så vidt visste fra før: man skal være veldig på vakt hvordan man tenker om folk før man har møtt dem.

Veldrevet
Caj er full av lovord over det han videre møtte på Bibelskolen; både blant elever, stab og fasiliteter.

– Dette er en fantastisk plass å være. Det er en veldig avslappet stemning på huset og jeg har inntrykk av at alle studentene selv ønsker å være her. Det er ingen som er sendt hit bare fordi foreldrene ville det. De har ønsket det personlig. Det merkes, sier han.

– Dessuten er anlegget og ressursene her godt lagt til rette. Ledelsen har forstått at man trenger de riktige ressursene for å drive skole. Det er forfriskende at de for eksempel har våget å investere i det utstyret de har gjort på mediasiden, skryter han. – For man kan ikke drive medieutdanning uten skikkelig og tilrettelagt utstyr.

Lite evangelisering
Caj er også begeistret for at en som han, uten noen kristen tilknytning, inviteres til å være foreleser på en bibelskole. Han er oppvokst i England, men røttene har han nord i India der foreldrene tilhørte sikh-bevegelsen – disse man som regel ser med turban og store bomullsskjorter.

– Men faren min sluttet med turban da han kom til England. Det ble for upraktisk. Selv bærer jeg bare stålarmbåndet, sier Caj som ikke regner seg som en aktiv utøver av denne indiske trosretningen.

– Men jeg er veldig interessert i åndelige spørsmål og gode samtaler om dette er enormt inspirerende. Særlig det å kunne utfordre hverandre for å lære. For en sterk tro tåler at det stilles spørsmål, sier Caj, som var litt overrasket over at elevene ikke i større grad ville «frelse ham».

– Men det var noen som spurte om det var ok at de ba for meg, og det synes jeg er flott.

Bygge mennesker
Det er naturlig nok Film & TV-linjen som har hatt mest undervisning av den erfarne BBC-produsenten mens han var på Bildøy, men også KRIK-studentene fikk møte hans engasjement.

Sport, media og mennesker er tre stikkord som veves sterkt sammen i Caj sitt liv. Sport kan være bra for helsen, men man kan også gjennom idretten arbeide for andre og bryte grenser sammen. Media handler om å fortelle de gode historiene som da oppstår.

– Det handler om å bygge selvrespekt, selvtillit og gi livshåp i unge mennesker, sier Caj Sohal, og kjenner seg veldig på linje med Bildøy i dette.

– Man kan ikke klage på et problem uten at man også gjør noe med det.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.