Netanyahu vil danne «bredest mulig» regjering

Felleslisten til Likud og Yisrael Beiteinu får 31 av 120 plasser i Knesset etter tirsdagens valg. Det er 11 færre enn de to partiene oppnådde ved valget i 2009, og statsminister Benjamin Netanyahu trenger støtte fra sentrum for å beholde makten.

Likud og Yisrael Beiteinu fikk henholdsvis 27 og 15 representanter – totalt 42 – ved valget i 2009.

Valgets overraskelse, det nye sentrumspartiet Yesh Atid, blir neststørst i Knesset med 19 representanter, og Netanyahu har ifølge NTB tatt kontakt med partileder Yair Lapid.  Deretter følger det israelske arbeiderpartiet med 15 (13 i 2009) og ytre-høyre-partiet Jødisk Hjem med 11 representanter. De to ultraortodokse partiene Shas og Forente Torah-jødedommen får henholdsvis 11 og 7 representanter (11 og 5 i 2009). Høyresiden og de religiøse partiene har totalt 60 av de 120 representantene i Knesset. Og Netanyahu må dermed også støtte seg på sentrum.

Det nye partiet HaTnuah, ledet av tidligere statsminister Tzipi Livni, får seks representanter, mens Livnis tidligere parti, sentrumspartiet Kadima, bare får to representanter (28 i 2009). Venstrepartiet Meretz får seks representanter, dobbelt så mange som i 2009.

Valgresultatet vil trolig tvinge statsminister Benjamin Netanyahu til å moderere høyrekursen noe. Sentrumspartiet Yesh Atid har tatt til orde for å gjenoppta fredssamtalene med palestinerne. 

 

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.