Bok og Media, Vestbok

Vestbok i motvind

Anstrengt økonomi preger bokhandelen. Nytt interimsstyre har fått frist til april med å legge fram plan for videre drift og ny struktur for eierskap.

Oktober 2010, Vestbok sine aksjonærer ble kalt sammen til ekstraordinær generalforsamling. Årsaken er den økonomiske situasjon som er så krevende at det kan bety kroken på døren for den tradisjonsrike indremisjons-bokhandleren i Bergen sentrum.

9. januar 2013; historien gjentar seg. Nok en gang er det krisemøte. Nok en gang er framtiden usikker. I 2010 var det likvide utfordringer som holdt på å knekke bokryggen. Flere år med dårlige driftsresultat ble toppet med utgifter til ombygging som ble langt dyrere enn tenkt. Redningen ble et likviditetslån på 1,5 millioner fra hovedaksjonæren ImF. Nå er det dette redningslånet som har blitt en av hindringene for videre planer.

Ingen egenkapital.
Kort fortalt: ImF ønsker å selge sin andel i Vetrlidsallmenning 1 der Vestbok ligger i dag. Vestbok er enig i at flytting vil være gunstig for varesalget og har de siste årene lett etter bedre og mer egnede lokaler. Men flytting til nye lokaler kan bli dyrt. For lånet som ble gitt er aktivert i balansen med en forutsetning om 8-10 års avskrivning. Ved å flytte nå, må lånet avskrives i sin helhet siden investeringen ligger i bygget og ikke i driften.

– Dette følger av regnskapsloven og revisor vil ikke akseptere at vi drar lånet med ut av bygget midlene er investert i, melder styret i Vestbok.

Derfor har Vestbok sitt styre igjen fridd til hovedaksjonær ImF: kan de være villig til å ettergi lånet slik at Vestbok kan flytte uten å tømme balansen? Styret begrunner dette som rimelig siden pengene i hovedsak gikk med til å oppgradere huset.

Verdiøkning.
Svaret de har fått er nei.

– Vi var villige til å gi bedre lånevilkår, driftstilskudd i tre år og en garanti på 400.000. Da forventet vi en dialog, men fikk i stedet en generalforsamling der lånet ser ut til å bli tema, sier ImFs generalsekretær Erik Furnes.

Han er heller ikke enig i at utbedringen som ble gjort, har økt husets verdi i samme grad som styret mener.

– For oss handler det også om den totale situasjonen for ImF. Vi har flere økonomiske utfordringer i vår organisasjon og må strengt vurdere hvordan vi bruker våre midler, sier Furnes.

Et annet punkt på agendaen er ImFs aksjer i selve bygget. De ble i sin tid solgt til ImF fra Vestbok. Lånet som finansierte kjøpet, ble dekket inn gjennom husleie fra Vestbok.

– Dermed er det bare rimelig at ImF kan gi noe tilbake i form av å ettergi lån, argumenteres det.

Ingen fullmakt.
ImFs utsendinger er ikke enige.

– For meg er dette en omkamp på det som skjedde for to år siden. Da gav vi et lån for å sikre en akutt likvid situasjon. Forutsetningen da var at det skulle hentes inn ny kapital fra de andre aksjonærene og driften skulle komme i bedre gjenge. Jeg kan ikke se at dette har skjedd. I tillegg vurderer ImF-styret situasjonen slik at et lån fra en vennligsinnet långiver ikke bør være en belastning for virksomheten, sier økonomileder Ingebrigt S. Sørfonn.

Etter flere timers samtaler er ikke generalforsamlingen kommet noe videre. Vestbok står på sin agenda: for at driften skal være bærekraftig, trenger de at det ryddes i balansen. ImFs utsendinger har på sin side ingen fullmakt til å ettergi dette lånet. De er imidlertid villig til å gå nye runder med sitt forbundsstyre dersom andre aksjonærer kan garantere frisk kapital. Slike garantier finnes ikke.

Nytt eierskap.
En ekstraordinær generalforsamling skilles uten konkrete løsninger, men en ting står klart: En hovedeier med 53 prosent av aksjene er ikke gunstig. Det gir bare ansvar, men ikke nødvendig handlingsrom. Et nytt interimsstyre velges: Kenneth Hjortland. Helge Bjørkhaug, Willy Landro, Pål André Lauritzen, Trond Johansen og Øyvind Angelskår (1. vara).

Disse fem får et klart mandat: fram til ordinær generalforsamling i april skal det jobbes med to saker: plan for bærekraftig drift og ny plan for eierstruktur. Begge deler vil være nødvendig dersom ikke siste kapittel i Vestboks historie nå skal skrives.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.