– Religion gir mennesker nødvendige svar

Er det Gud som er tilbake, eller er det vi som er tilbake i en posisjon der vi tør å erkjenne at vi er avhengig av Gud? Dette og andre spørsmål fylte den øvre salen i litteraturhuset i Bergen tirsdag kveld.

– Gud forsvant aldri fra samfunnet – for dem som har hatt ører å høre med, poengterte forskningsdirektør Nick Spencer ved tankesmien Theos i Storbritannia og spaltist i den britiske avisen Daily Telegraph.

13. februar utga den norske tankesmien Skaperkraft, sammen med Frekk Forlag, boken «Gud er tilbake!», med undertittel «Religionens rolle i fremtiden». I den forbindelse inviterte utgiverne til lanseringsseminar på litteraturhusene i henholdsvis Oslo og Bergen.

Spencer tok utgangspunkt i en artikkel av Douglas Murray om hvorvidt religion har en plass i det 21. århundre  http://www.spectator.co.uk/features/8839081/call-off-the-faith-wars/.

– Religion tilbyr folk en mulighet til å gå inn i de store spørsmålene i livet og tilbyr svar på spørsmålet om hvem vi er, sa Spencer.

– Ideologienes død
Selv om den britiske forskningsdirektøren, i likhet med kirkevergen i Bergen, mente at Gud aldri hadde vært borte, kunne han forstå erklæringen i boktittelen om at Gud er tilbake. – En av grunnene til at det kan oppfattes slik, er de sekulære ideologienes død, sa Spencer.

Ifølge forskningsdirektøren hadde hans egne landsmenn mistet tillit til politikk og erstattet den med kynisme.

– Religion og religiøse tradisjoner sier noe verdifullt om vår menneskelighet i en situasjon der sekulære ideologier har vist seg å være utilstrekkelige. Dette er essensielt i den offentlige debatten, mente Spencer.

Forskningsdirektøren og avisspaltisten viste også til at relasjoner er viktig for menneskene: – Kristendommen handler om brutte og gjenopprettede relasjoner, påpekte Spencer.

På denne bakgrunn mente han at religion kunne tjene som et felles navigasjonsinstrument for menneskene.

– Ikke en privatsak
Gjesteforelesningen ble fulgt av en paneldebatt der blant andre pastor Øystein Gjerme i Salt Bergenskirken deltok. Han delte mange av synspunktene til Nick Spencer:

– Et menneske har en ukrenkelig verdi som krever et dypere perspektiv enn det forbrukersamfunnet kan gi. Vi trenger refleksjon, og den kan religion tilby, sa Gjerme.

Pastoren understreket at religion ikke er en privatsak: – Det handler om å være sendt, og kirken er en levende organisme, sa Gjerme.

– Grunnleggende overbevisning
Styreleder i Skaperkraft og informasjonsleder i Misjonssambandet, Espen Ottosen, reflekterte rundt hvordan kristne kan engasjere seg politisk.

– Det blir ofte sagt at vi ikke bør lese bibelvers, men bruke allmenne argumenter. I utgangspunktet er jeg enig i det, og Gud har skapt oss med fornuftssans. Men argumentene fremføres ikke i løse lufta, de bygger på premisser, og vi vurderer dem på bakgrunn av en grunnleggende overbevisning, sa Ottosen.

Styrelederen mente at absolutt alle mennesker argumenterer ut fra premisser som ikke nødvendigvis kan bevises rent vitenskapelig, men som bygger på en dypere overbevisning.

– Som kristen kan jeg bygge min overbevisning på Bibelen, mens andre bygger på andre ting. De jeg møter til debatt, har også med seg mange ting, og ofte fra en kristen humanistisk tenkning, kanskje uten å være klar over det, sa Espen Ottosen.

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.