Niende størst på gaveinntekter

Indremisjonsfamilien hadde gaveinntekter på anslagsvis 35 millioner kroner i 2012, ifølge Norme-rapport.

Førsteamanuensis Frank-Ole Thoresen ved Fjellhaug internasjonale høgskole har utarbeidet rapporten på oppdrag fra paraplyorganisasjonene Digni (tidligere Norsk Misjons Bistandsnemnd) og Norme (Norsk råd for misjon og evangelisering). Totalt 62 norske misjonsorganisasjoner og frikirker mottok 1,3 milliarder kroner i gaveinntekter i 2012. 250.000-300.000 nordmenn er tilknyttet disse organisasjonene. Det gir et gjennomsnitt på 5200 kroner i årlig gave per medlem og/eller støttespiller.

NUMMER 9
Indremisjonsforbundet, som er medlem av Norme, samlet inn 35 millioner kroner i 2012. Det er «niendeplass» blant de 62. Rapporten tar imidlertid forbehold om at de tilsluttede enhetene til både Pinsebevegelsen og ImF er selvstendige, og at sentralleddet deres ikke har en samlet oversikt.

– Summene for disse organisasjonene utgjør derfor anslag, presiseres det i rapporten.

Administrasjonsleder Anja Ulveseth Heggen i ImF understreker overfor Sambåndet at tallet på 35 millioner gjelder hele ImF-familien, det vil si skolene, kretsene, aktuelle bedehus og ImF sentralt.

– Andelen til ImF sentralt var på 1,9 millioner kroner i 2012. Vi klarte ikke å øke antall faste givere i 2013, men har som mål å gjøre det i år nå som økonomilederstillingen er besatt igjen, sier Heggen.

Det årlige gavebeløpet det kan kreves skattefradrag for, er økt fra 12.000 til 16.800 kroner fra og med i år.  Totalt innberettet ImF til skattemyndighetene 26 millioner kroner i gaver fra 3959 i 2012. Dette tallet økte til 29 millioner i 2013, fordelt på 4058 givere. I tillegg kommer gaver giverne ikke ber om skattefradrag for.

PERSONALTUNG
– ImF har ikke gitt noe anslag over hvor mange medlemmer eller tilsvarende som er knyttet til organisasjonen. Derfor er det vanskelig å vurdere ImFs gaveinngang sammenliknet med andre organisasjoner, sier Frank-Ole Thoresen til Sambåndet via e-post fra Nairobi.

Normisjon står oppført med 52 millioner i gaveinntekter, men ifølge rapporten inkluderer dette ikke regionene, slik at det reelle tallet er betydelig høyere (se ellers faktaboks for rangering). Når Sambåndet ber Thoresen sammenligne ImFs resultat med Normisjons, svarer han slik:

– Totalomsetningen til ImF er noe under ¼ del av Normisjon, men ImF har mange ansatte (700 mot Normisjons 900). Dette angir nok noe av organisasjonenes særpreg. ImF fremstår som en personaltung organisasjon, hvor ansatte er organisasjonens hovedressurs. Normisjon har et bredere engasjement knyttet til institusjoner, utviklingsprosjekter osv.

FJERDE MEST
Indremisjonsforbundet mottok ifølge rapporten 52 millioner kroner i statstilskudd i 2012. Det er fjerde mest og gjelder statsstøtte til drift av eksempelvis skoler og barnehager. Totaltallet for de 62 organisasjonene er 1,3 milliarder i offentlige tilskudd. Organisasjonene eier og driver 5 høyskoler, 20 videregående skoler, 50-60 bibelskoler/fagskoler, 20-30 grunnskoler og 110-120 barnehager.

Ifølge rapporten har de 62 medlemsorganisasjonene 5800 ansatte. ImF-familien (700) er igjen på «fjerdeplass», bak NLM (1314), Frelsesarmeen (1100) og Normisjon (900). Totalt har de 62 medlemsorganisasjonene en omsetning på over 4 milliarder kroner i 2012.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.