Bollestad optimistisk i reservasjonssaken

Stortingspolitiker Olaug Bollestad (KrF) er optimist når det gjelder å få til et opplegg som ivaretar samvittigheten ikke bare når det gjelder henvisning til abort, men i liv-/død-spørsmål generelt.

– Vi er i en god dialog med helseminister Bent Høie (H), sier rogalandsrepresentanten til sambåndet.no.

Fredag 25. april stoppet helseministeren det omdiskuterte forslaget som var til høring, om å innføre en reservasjonsmulighet for fastleger når det gjaldt henvisning til abort. Samtidig gjorde han det klart at regjeringen arbeidet med en ny løsning i reservasjonssaken, der detaljene skulle presenteres om kort tid. I dag møtte sambåndet.no helsepolitisk talskvinne for KrF, Olaug Bollestad fra Ålgård, på årsmøtet til ImF Rogaland.

Samtaler siden januar

– KrF har hatt en god dialog med Bent Høie helt siden januar, da forslaget om reservasjonsmulighet for fastleger ble lagt fram. Det som er viktig for KrF, er å sikre at leger skal slippe å handle mot sin samvittighet i liv/død-spørsmål. Hvis vi klarer å knesette det, og samtidig ivareta kvinnene, er KrF fornøyd, og det er det vi jobber med nå. Vi tror at vi skal klare å få til begge disse to punktene. Da tror  jeg at vi har kommet lengre enn det vi kanskje hadde tenkt at vi skulle klare. Men hvordan dette konkret skal være, har jeg – i respekt for det samarbeidet jeg har med Bent Høie, ikke tenkt å røpe nå, sier Bollestad.

– Så det kom ikke som en overraskelse på dere i KrF at Høie stoppet forslaget om reservasjonsmulighet som var ute til høring?

– Samvittighet er nasjonalt

– Nei, fordi vi har hatt en dialog hele veien. Og KrF har hele tiden sagt at vi skal ha en reell høring. Vi var uenig med ministeren da han i dette høringsforslaget la opp til at det skulle være opp til kommunene om fastlegene skulle kunne reservere seg. For vi mente, mener og har ment at samvittighet er en egen sak som må bestemmes nasjonalt. Og nå er vi i en dialog for å finne løsninger der vi kan møte både kvinnene sin rettighet (til abort, red.anm.) og legenes samvittighet – men også samvittighet på generelt grunnlag når det gjelder liv-/død-spørsmål.

– Og det regner du med at dere skal klare?

– Ja, dette skal få vi til, sier Olaug Bollestad til sambåndet.no.

Speed-learning

Den tidligere ordføreren i Gjesdal kommune var en av fire forelesere på såkalt speed-learning på ImF Rogalands Sammen-helg på Nærbø bedehus. I løpet av sju minutter, etterfulgt av en spørsmålsrunde, fortalte hun blant annet om livet om livet på Stortinget. Et av spørsmålene rundt bordet gikk på det med å gi og ta i politikken.

– Spørsmålet er ofte om jeg skal tape alt, ved bare å stemme imot, eller om man skal jobbe for å få til kompromiss og vinne noe, svarte Bollestad – og kom inn på det aktuelle reservasjonsspørsmålet: – Det må være frihet for mindretallsmeninger – og også at for eksempel Frelsesarmeen skal kunne få statsstøtte selv om de har meninger som ikke alle er enige i, sa KrF-representanten – og la til:

– Det grunnleggende synet går jeg ikke på kompromiss med.

Det kommer en lengre sak med Olaug Bollestad i papirutgaven av Sambåndet, der du blant annet får hennes tanker om de forslagene hun har fremmet angående abort.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.