1,5 km fra terroristene i IS

To dager etter luftangrepet som drepte blant andre en iransk general, står vi og ser ned på området der det skjedde.

BENTALFJELLET, GOLANHØYDEN: Drønn fra krigshandlingene når oss på toppen av Bentalfjellet, drøyt 1100 meter over havet. Sambåndets utsendte er på det 1150 kvadratkilometer store høydedraget Golanhøyden, som Israel har kontrollert siden seksdagerskrigen i 1967. Ifølge en FN-soldat på vakt er opprørerne i Syria, terroristgruppen Islamsk stat (IS) inkludert, bare om lag 1,5 kilometer unna.

Det er nokså uvirkelig der vi står, sammen med gruppen fra Si-Reiser og andre turister. Vulkanfjellet Bental er en turistattraksjon, med sin storslåtte utsikt mot Hermonfjellet og grensen mellom Israel, Syria og Libanon.

Ekstra spent

FN-soldatene som bemanner utkikksposten denne ettermiddagen, synes å ta situasjonen med stor ro, selv om det er ekstra spent akkurat nå.

Søndag ble den iranske generalen Mohammed Allahdadi, en Hizbollah-kommandant, sønn av avdød Hizbollah-leder Imad Mugniyeh, Jihad Mughniyeh, og ni andre – inkludert fem iranere – drept i et luftangrep mot en bilkonvoi nær Golanhøyden. Ifølge avisen Jerusalem Post var også Mohammed Issa, leder for Hizbollahs operasjoner i krigsherjede Syria og Irak, blant  de drepte. Hizbollah er en pro-Assad Israel-fiendtlig sjiamuslimsk gruppe som ble stiftet for å bekjempe Israel i Sør-Libanon.

Israel har offisielt ikke bekreftet at det er dem som står bak angrepet på bilkonvoien ved den syriske byen Quneitra, som guiden peker ut for oss på sletten nedenfor, men det ligger i kortene. Ifølge den libanesiske Shi´ite-gruppen avfyrte et israelsk helikopter to missiler mot bilkonvoien. FN har opplyst at deres personell på Golanhøyden langs den syrisk-israelske grensen observerte droner som kom fra den israelsk siden før og etter angrepet.

Jerusalem Post siterte mandag vestlige etterretningskilder på at den drepte Jihad Mughniyeh ledet en terroristcelle med økonmisk støtte fra Iran og hadde en direkte forbindelse til Hizbollah. Ifølge Hizbollah var deres seks drepte på et «inspeksjonsoppdrag» i Quneitra da angrepet fant sted, og talsmenn har sagt at det vil bli hevnet.

Høynet beredskapsnivå

Tirsdag ettermiddag siterte Reuters en israelsk kilde på at man ikke forventet at de skulle være folk av høy rang i bilkonvoien.

– Vi trodde vi slo til mot en feltgruppe som var på vei for å angripe oss i grenseområdet. Vi fikk melding, oppdaget kjøretøyet og skjøt. Vi så dette som en begrenset taktisk operasjon, sa kilden.

Ifølge Jerusalem Post tirsdag er beredskapsnivået for soldater og sivilister i nordre Israel økt, og et Iron Dome-batteri for nedskytning av fiendtlige raketter, er plassert nær den syriske grensen.

På spørsmål om Israel venter hevnaksjoner fra Iran eller Hizbollah, svarte den israelske kilden:

– Det vil nesten helt sikkert komme, men jeg tror det er riktig å anta at en eskalering av situasjonen ikke er i noen av partenes interesse.

Sent tirsdag kveld melder Jerusalem Post at den israelske hæren har stengt en vei mellom to landsbyer nær Libanon, på grunn av den spente situasjonen. Tirsdag kveld har Israel ennå ikke bekreftet at landet står bak luftangrepet.

Onsdag følger Sambåndet gruppen fra Si-Reiser mot Dødehavet.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.