Oppfordrer til skjermfaste

– Målet mitt er å bruke langt mindre tid på unødvendig skjermbruk, som for eksempel spill, sier ImFs IT-leder Øyvind Angelskår, som har tatt utfordringen.

Fra fredag 20. mars til fredag 27. mars oppfordrer den kristne medieorganisasjonen Familie & Medier det norske folk til en skjermfri uke. For fjerde år på rad ber de folk slå av tv-er, pc-er og spillkonsoller, og at mobiltelefonen kun skal brukes til det aller mest nødvendige.

– Når vi lanserer denne tanken, får vi ofte en av to reaksjoner: «Å, nei, det klarer jeg aldri, jeg kommer til å få abstinens» eller «Det hørtes deilig ut!». Begge disse sidene er verdt å sjekke ut. Vi ønsker en bevisstgjøring på egen mediebruk og trening i å ha skjermfri, sier Linda Askeland, fungerende daglig leder i Familie & Medier.

IT-leder går i svart.
Begge reaksjonene er kjent hos ImFs IT-leder, Øyvind Angelskår. Han velger likevel å være med, fordi han ser behovet i eget liv.

– Jeg glor altfor mye på mobilen min. På den måten blir jeg usosial og stenger folk ute. Skjermfri uke er en god anledning for meg til å ta tak i dette og gjøre noe med det.

Derfor er målet hans at pc-skjerm, tv-skjerm og andre tekniske skjermer skal være mørklagt den neste uken – vel å merke når han ikke er på jobb.

– Forrige gang jeg deltok, kjente jeg hvor god tid jeg nå fikk til ulike oppgaver hjemme. Problemet var at svært mange krevde bruk av pc-en, sier Øyvind og ler godt.

På papir.
Denne gang skal derfor alle regninger være betalt og nødvendige skjema og dokument være papirifisert, før helga setter inn. Det gjelder også bibel-appen og den digitale kalenderen på mobilen.

– Ja, for de rundt meg vet jo ikke hvorfor jeg ser på min egen mobil akkurat da. Selv om jeg bare sjekker kalenderen, vender jeg oppmerksomheten bort fra de rundt meg, sier Øyvind, som får støtte for deltakelsen på hjemmebane.

– Det er flott at Øyvind skal ha skjermfri uke, og kanskje kan han klare å fokusere på andre ting enn mobil og data. Selv om han gjør mye bra og nyttig på skjermen, stjeler den også tid og ikke minst oppmerksomhet. Så jeg tror jeg gleder meg, sier konen, Bjarnhild Angelskår.

Varig endring.
Men selv om IT-leder Angelskår går til uken med stor iver, har han ikke ambisjon om at alle tiltakene skal være noen varig endring. Bortsett fra mobilbruken, da.

– Dersom dette bare var for en uke, var det ingen vits å delta. Jeg ser at jeg bruker mobilen altfor mye til å spille på og til å sjekke unødvendige ting. Der ønsker jeg det skal bli en endring, sier han.

Også bedrifter.
Familie & Medier oppfordrer ikke bare enkeltpersoner til å skru av skjermen og rette oppmerksomheten andre steder, også organisasjoner og bedrifter oppfordres til å ha en skjermfri dag på jobben der man kan prioritere arbeidsoppgaver som ikke krever arbeid foran skjerm.

– Det er bevisst at vi legger «Skjermfri uke» til fastetiden. I tillegg til alt det flotte en kan gjøre i en skjermfri uke, er dette en tid i kirkeåret som hjelper oss til bønn, stillhet og refleksjon, sier Linda Askeland i Familie & Medier.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.