Tre av fire ønsker mobilfrie gudstjenester

En ny undersøkelse viser at et flertall av nordmenn vil ha mobilfrie soner i kirken. – Flere vil være reelt til stede under gudstjenestene, tror generalsekretæren i Norges Kristne råd.

Den ferske spørreundersøkelse fra Norstat gjengitt av NRK fremkommer det at et flertall av nordmenn vil ha et mer mobilfritt samfunn ved å innføre mobilfrie soner. Av de totalt 1016 spurte i undersøkelsen svarte 72 prosent at de kunne tenke seg mobilfrie soner under konserter, gudstjenester eller andre typer forestillinger.

Mer til stede

Generalsekretær i Norges Kristne råd, Knut Refsdal, tror folk vil være tjent med mobilfrie soner under gudstjenestene.

– Mobilfrie soner i kirken er ikke en mening som har vært drøftet utførlig i Norges Kristne råd. Når det er sagt, viser jo også undersøkelsen at nordmenn ønsker mer mobilfrie soner. Selv tror jeg gudstjenesten er en såpass annerledes arena at det å virkelig ta del i en gudstjeneste – være deltaker, ikke tilskuer – forutsetter at man ikke er på nett, sier Refsdal til KPK.

Kan ikke bli forbud

I undersøkelsen svarte 90 % av de spurte over 50 år at de kunne tenke seg mobilfrie soner under konserter og gudstjenester, mens bare 41% av de under 30 år er enige om det samme. For deltakere i 30- og 40-årene er henholdsvis 63 prosent og 71 prosent enige om at mobilfrie soner under konserter og gudstjenester er en god løsning.

– Jeg tror ikke noe forbud er veien å gå, men ved å snakke om hva mobilen gjør med oss og oppfordre folk til å tenke over hvorvidt man ønsker å bruke den i en gudstjeneste eller ikke, tror jeg flere vil velge en tilstedeværelse her og nå framfor en påslått mobil, sier Refsdal.

Ingen løsning

Både på Studentforum (nasjonal samling for studenter) og med traineene i Laget (NKSS) har det vært tatt i bruk elementer fra retreat-bevegelsen med stille retreat uten telefon.

– Vi har fått veldig positiv respons på at vi oppfordrer folk til å skru av og legge vekk telefonen under stille retreat, sier prosjektleder for traineer og nasjonale konferanser i Laget, Tove Tuntland.

Hun mener derimot at mobilfrie soner under gudstjenester ikke er veien å gå.

– Vi bruker mobilen og nettbrettet til så mye mer i dag enn bare til å surfe, ringe og sende SMS. Jeg vet med meg selv at når jeg er på gudstjenester, liker jeg å bruke Ipad-en til å ta notater. Jeg tror det hadde hatt mer for seg å sette telefonen i flymodus under gudstjenesten, sier Tuntland. KPK

Les også: Familie & Medier oppfordrer til skjermfri uke 11.-18. mars 2016

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.