Ultraortodokse jøder for Palestina

– Tull og useriøst, mener leder for Israel-markeringen. – De står for genuin original jødedom, mener initiativtaker for palestinamarsjen.

To fronter møttes søndag 10. mai for å markere seg på Rådhusplassen i Oslo.

Sten Sørensen var lederfor markeringen for jøder og Israel. Trond Ali Linstad var pådriver for motdemonstrasjonen. Med seg hadde han rabbi Yisroel Dovid Weiss. Han er en av de som representerer anti-sionisme for bevegelsen Neturei Karta Internasjonal.

– Det er noe av det mest radikale og fanatiske som finnes. De representerer overhode ikke en israeler i dag. De er interessante mest som en kuriositet. Og jeg forstår ikke at de blir dratt til Norge, sier Sørensen til KPK.

Trond Ali Linstad derimot mener jødene som er fløyet inn fra blant annet New York, representerer den sanne jødedom.

– Spørsmålet er standpunktene deres. Er de sanne eller ikke sanne? Hva sier Toraen? Hva har jødiske rabbinere sagt i hundrevis av år? Jeg oppfatter at disse rabbinerne står for det som er genuin original jødedom, og vi står sammen med dem, avslutter Linstad.

– Ikke normativt
Ervin Kohn, forstander for Det mosaiske trossamfunn, har tidligere uttalt seg angående Neturei Karta og Lindstad-alliansen på religioner.no (ekstern lenke) i forbindelse med et foredrag av rabbi Weiss på Litteraturhuset i januar.

– Neturei Karta er en meget marginal gruppe innenfor den jødiske verden, både teologisk og politisk. At jødene er det eneste folk som ikke skal ha rett til en egen stat er et spesielt synspunkt, og som ikke deles av mange. De synspunkter gruppen forfekter, er ikke normativ jødedom, sier han og fortsetter:

– Bare se på hvilke lekekamerater de har valgt seg; Mahmoud Ahmadinejad og Trond Linstad. Vi ønsker ikke å bidra til at disse får oppmerksomhet, uttalte Kohn.

Linstad har vært oppfattet som kontroversiell på grunn av sine antidemokratiske holdninger og artikkelen «Vær kritisk til jøder».

– De er alle sionister
KPK møtte rabbi Yisroel Dovid Weiss i forbindelse med demonstrasjonene i Oslo.

– Jeg forstår at det er en slags marsj som sionistene har. Det kommer til å være israelske flagg. De gir seg ut for å representere den jødiske religion og det jødiske folk, svarer Weiss som hele livet har bodd i New York.

– Er alle som er med i en marsj for jøder og Israel, sionister?

– Ja, de er alle sionister, svarer han kontant.

Økt antisemittisme
– Kan en palestinamarsj bidra til økt antisemittisme?

– Nei! Antisemittisme er hva de [sionistene, journ.merk.] lager. En marsj for sionisme har i 60 år ikke bare bidratt til antisemittisme, men er tydelig roten til blodsutgytelsen hos både palestinere og jøder, hevder Weiss.

Sten Sørensen viser til en rapport skrevet av HL-senteret fra 2012 som sier at 12,5 % av den norske befolkningen har utpregede fordommer mot jøder. Han mener at det er en voksende antisemittisme i verden.

– Det er så borti natta det de sier. Det er bare tøys. Det er ikke seriøst for fem øre. Det finnes noen ultra ortodokse jøder, men det er jo ikke representativt. Så hvis disse skal sette agenda i Norge, blir det komikveld, sier Sørensen. KPK

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.