Bruker Facebook for å redde internatskolen

– Inntrykket er at elevene vet for lite om konsekvensene av momskravet, mener Reid Arne Teigen (18) bak Facebook-gruppen «La internatskolene leve!».

Han er fylkesleder i Telemark KrFU og elev ved Kvitsund Gymnas. Sammen med andre elever har han engasjert seg i kampen mot at private skoler skal miste retten til momskompensasjon for internatdrift. Facebook-gruppen «La internatskolene leve!» har i skrivende stund har 2810 medlemmer.

– Det er viktig å informere elevene og skape oppmerksomhet rundt saken, sier Teigen til KPK.

Reddet borteboerstipendet

Ideen om Facebook-gruppen stammer fra en tilsvarende aksjon høsten 2014, hvor elever ved Kvitsund Gymnas engasjerte seg mot at borteboerstipendet skulle bli behovsprøvd.

– Den gang engasjerte vi oss ganske stort og bredt, blant annet med en underskriftskampanje. Det gjorde at vi fikk mye oppmerksomhet og god respons, sier Teigen.

Etter initiativ fra ungdomspartiet KrFU sørget Kristelig Folkeparti i budsjettforhandlingene for å beholde borteboerstipendet i sin tradisjonelle form.

Stå sammen

Han mener en Facebook-gruppe er en effektiv måte å synliggjøre en sak på, og en naturlig arena for unge å engasjere seg gjennom. Selv om gruppen nå primært fokuserer på kampen mot momskompensasjon, ser Teigen for seg at den kan brukes også i andre sammenhenger, for å stå sammen for internatskolene. Gruppenavnet er ikke tilfeldig valgt.

– De siste årene har det vært flere saker og forslag som har truet internatskolenes eksistensgrunnlag. Hvis denne gruppen blir stor nok, kan den brukes for å gjennomføre underskriftskampanjer eller andre tiltak i framtiden, sier Teigen.

Han mener medlemstallet viser at mange bryr seg om internatskolene. Samtidig ser han at engasjementet blant elevene selv ikke er det helt store når det gjelder saken om momskompensasjon.

– Jeg tror mange er klare for å engasjere seg, men det sitter langt inne å ta initiativ til noe, sier han.

Merkelig forslag

Selv er ungdomspolitikeren ikke redd for å kritisere forslaget fra skattemyndighetene.

– Retorikken fra høyresidens politikere går på at de er privatskolenes venner. Da synes jeg det er veldig merkelig at man over natten skal fjerne internatskolenes eksistensgrunnlag. Internatene er en helt nødvendig del av denne skolehverdagen, sier han. KPK

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.