Skrev kontrakt for å bevare kristentroen

Fem kristne venninner har forpliktet seg til å beholde verdiene sine i møte med voksenlivet.

Da de var i begynnelsen av tyveårene, inngikk fem kristne venninner en kontrakt for å sørge for at de beholdt verdiene sine livet ut.

Nå er det over seks år siden May-Linn Helland Bakke, Ellen Buestad, Gunhild Grande Stærk, Mai-Linn Strand og Målfrid Hansesætre underskrev vennskapskontrakten som de forteller om på Jesuskvinners konferanse JK Nordisk 11.-12. mars.

Venninnene fra Halden opplevde allerede før de var ferdig med videregående at verdier hos enkelte ledere som var eldre enn dem selv, endret seg.

– Når man flytter hjemmefra, blir man mer inkludert i voksenverdenen og møter nye utfordringer og kanskje skuffelser. Da begynner man å reflektere over livet på en annen måte, sier Mai-Linn Strand.

Forpliktelser
Skulle de la seg rive med eller stå fast på det de hadde bestemt seg å leve etter? Etter hvert forstod de at de måtte forplikte seg for hverandre for å klare utfordringene. Venninnene kommer fra ulike menigheter og kirkesamfunn, og det ble en lang prosess før de kunne sette noe på papiret.

– Med én fra frikirken, én fra pinsebevegelsen, én som er vokst opp på bedehuset, én fra Den Norske Kirke og én uten noe særlig menighetsliv i oppveksten, er det kanskje ikke rart at både studiebibelen og argumentene stadig måtte på bordet, ler Strand.

Gjør dem sterkere
Livskontrakten, som venninnene kaller den, ble endelig signert i 2009. I møte med utfordrende dager har de kjent at forpliktelsene i kontrakten gjør dem sterkere.­

–  Mange ting kan skje som vi ikke har oversikt over i dag. Derfor har vi forpliktet oss til noen leveregler. Dersom noen av oss viker fra disse, har vi en kontrakt som minner oss om at vi både har rett og plikt til å si ifra « … for eksempel ved å lytte, be, gi råd, gjøre tjenester eller hjelpe med å ta gode valg», leser Grande Stærk fra Livskontrakten.

– Det handler rett og slett om å ta fellesskapet og livet på alvor, sier Stærk.

Lov å bry seg
Målfrid Hansesætre nikker. For henne er livskontrakten et redskap der det står svart på hvitt at hun har lov å bry seg.

– Jeg skal slippe å bare stå og se på at mine nærmeste venner velger bort det gode. Gjennom å underskrive kontrakten har de selv bedt meg om å bry meg. I perioder av livet der fristelsene og utfordringene står i kø, er det ubeskrivelig verdifullt å ha et team i ryggen, et team som ser til at du ikke gjør for mange avstikkere eller havner i grøfta, påpeker hun.

Viktig fellesskap
– Vi trenger det kristne fellesskapet. Samtalene våre har gjort meg mer frimodig fordi jeg forstår Bibelen bedre. Det er altfor ofte at denne blir lest og tolket ut fra det som passer best inn i en gitt livssituasjon, sier Grande Stærk og legger til:

– Hvis jeg skulle se bort fra Guds Ord om rammene for livet mitt, er jeg stolt over å tilhøre en gjeng som vil ha frimodighet og myndighet til å ta det opp med meg – og jeg med dem.

Venninnegjengen er enige om at livskontrakten har en viktig tilleggseffekt. Mellom linjene kan man nemlig lese at livet ikke alltid kommer til å være en dans på roser.

– Vi trenger ikke å spille et spill for hverandre, forteller Buestad, som er glad for at fasaden kan falle når det trengs.

Ekstra forbønn
De fem venninnene, som nå er spredt i fire byer fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør, uttrykker alle en enorm takknemlighet over å kunne stå sammen i livet på denne måten.

En del av kontrakten sier at om et par trenger hvile, skal de andre stille opp både økonomisk og praktisk. Blant annet kom en av dem og fortalte at hun og mannen hadde hatt sitt ekteskaps desidert tøffeste helg.

– Slike kamper kan gjøre ekteskapet sterkere når venner også stiller med ekstra forbønn, mener venninnene. KPK

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.