Terror-notat ble realitet i Belgia

18. mars sendte KPK ut nyheten om et internt notat fra Sjømannskirken om økt bevissthet rundt terror og sikkerhetstiltak.

Det skulle altså bare gå fire dager før notatet ble skremmende aktuelt. 22. mars rammet terroren Brussel. 31 mennesker er drept og 300 skadet i terroraksjonen i Brussel tirsdag morgen. Sjømannsprest Bjørn Nome har åpnet prestegården i Waterloo, 15 kilometer sør for Brussel, for nordmenn.

I artikkelen fra Kristelig Pressekontor (KPK) 18. mars uttaler utenlandssjef i Sjømannskirken, Asbjørn Vilkensen:

– Vi erfarer at det er en mer og mer urolig verden vi lever i. Det skjer både terrorhandlinger og trusler på stedene vi er som for eksempel Paris, Brussel, London og København. Slike opplevelser er skakende.

Den plutselig svært så aktuelle artikkelen fortsetter slik:

Fortsatt åpne kirker

Selv om Sjømannskirken ikke opplever at deres virksomhet i utlandet er terrormål i seg selv, ønsker de å sette terror og sikkerhet på dagsorden. Sjømannskirken er opptatt av at dette ikke skal gå utover åpenheten kirkene er kjent for.

– Vi ønsker å ivareta kirkenes åpne profil. Vi vil at våre folk skal ha en gjennomgang og risikovurdering av egne arrangement og egen virksomhet, men ønsker ikke at det innføres mange restriksjoner, sier Vilkensen.

Han vil at Sjømannskirken i utlandet fortsatt oppleves som en trygg havn for norske reisende.

– Vi prøver å bevisstgjøre ansatte på at vi kan være trygghetsskapende i situasjoner med trusler og terror samtidig som de må være bevisst på egen sikkerhet.

Urolig i Tyrkia

Det er spesielt de siste måneders terrorangrep i Tyrkia som skaper et fokus på terror og sikkerhetsspørsmål.

– Vi føler oss ikke utrygge, men vi har nok blitt mer årvåkne, sier Arne Bakkedal, daglig leder ved Sjømannskirken i Alanya, på Sjømannskirkens nettsider.

– Tyrkia er et sekulært samfunn, men med økende grad av islamisme. I Alanya er vi en av de svært få kristne kirkene i byen, sier Vilkensen.

Han ser for seg at Sjømannskirken i Alanya kan bli et mål dersom terroristene ønsker å ramme noe vestlig eller kristelig.

– Men det er ingen indikasjoner på at dette er en trussel nå. Lokalt politi og lokale myndigheter passer også godt på. Egentlig er dette overvåkning, men det oppleves trygghetsskapende for oss, sier utenlandssjefen.

Nedgang for turistnæringen

Etter det siste årets mange bombeangrep i Tyrkia merker turistnæringen i Alanya en merkbar nedgang. Dette merkes også av Sjømannskirkens ansatte.

– Vi opplever at tyrkiske myndigheter verner veldig om turistene. Men selv om alle disse tiltakene er iverksatt for å gjøre oss tryggere, minner de oss på at verden ikke er det, sier Bakkedal. KPK

 

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.