Om å lese og forstå Bibelen

I det store og hele er dette en bok som hjelper leseren til å lese og forstå Bibelen på Bibelens egne premisser, mener Sambåndets anmelder.

Saugstad coverBibelen er ingen enkel bok. Den er skrevet i andre tider og kulturer enn vår, av folk som hadde andre forestillinger om verden og mennesket – og en annen ordbruk – enn det vi har.

I Bibelen for hode og hjerte ønsker Anne-Margrete Saugstad å gi oss hjelp til å lese og forstå Bibelen. Som det står på vaskeseddelen: Guds ord er talt inn i en annen tid enn vår og må derfor forklares. Samtidig er det beregnet på oss i dag og bør alltid tas imot med et åpent hjerte i den enkeltes situasjon.

Og det er forfatterens hovedanliggende; å vise at Bibelen er Guds ord, og at det finnes gode argumenter for et slikt syn på Bibelen. Et av hennes viktigste argumenter er Bibelens historisitet, at den er pålitelig og forteller om faktiske historiske hendelser, og at den forteller om en Gud som handler i historien. Her går hun til arkeologien og arkeologiske funn som hun mener kan tolkes som å bekrefte at Bibelens personer har virkelig levd og hendelsene som er nevnt i Bibelen, har virkelig skjedd.

Saugstad er utdannet ved Menighetsfakultet og har jobbet som lærer i Det gamle og Det nye testamentet ved Bibelskolen i Staffeldtsgate, senere Høgskolen i Staffeldtsgate, så hun har jobbet mye med Bibelen. Det merkes. Hun går systematisk til verks og begynner med begynnelsen, skapelsesfortellingen i 1. Mosebok og videre utover i Det gamle testamentet og fortsetter med Det nye testamentet og en gjennomgang av forskningen om den historiske Jesus, og hun ender med Johannes Åpenbaring.

For Saugstad er Bibelen som tittelen antyder – en bok for både hode og hjerte. I gjennomgangen av Det gamle testamentet (GT) peker hun på at GT består av mange forskjellige typer litteratur, men den røde tråden er den store fortellingen, som hun oppsummerer som følger; det dreier seg om forholdet mellom Gud og mennesker. Et viktig anliggende for Saugstad er å få folk til å lese Bibelen i sammenheng og på dens egne premisser. Da vil man se at det er en frelseshistorie, en historie om hvordan Gud handler i historien for å frelse mennesker etter syndefallet, og hvordan denne frelsesplanen fullendes i Jesus Kristus. Forfatteren viser hvordan Det gamle testamentet må leses i lys av Det nye testamentet.

I tillegg har boken en avsluttende del hvor forfatteren forsøker å forklare flere vanskelige tekster i Bibelen. Forøket på å forklare går ikke like godt for alle tekstene, det gjelder særlig den om Abraham som skal ofre Isak, de hellige krigene og vredens Gud i Det gamle testamentet og Paulus ord om det kristne ekteskapet. For en som virkelig strever med disse tekstene, blir ikke spørsmålene knyttet til dem, tilfredsstillende besvart. Men i det store og hele er dette en bok som hjelper leseren til å lese og forstå Bibelen på Bibelens egne premisser.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.