Framnes-elever til Kenya

Fredag reiser to elever fra Framnes kristne vidaregåande skule til Kenya for å se nærmere på årets misjonsprosjekt. Dette skoleåret går pengene til bygging av et nytt barnehjem ved byen Voi sør-øst i Kenya.

– Jeg tror at denne turen kommer til å bli full av nye, sterke inntrykk, men også svært lærerik, inspirerende og ikke minst moro, sier prosjektleder Markus Andersland (18 år i november), mens nestleder Synne Anmarkrud Vigane (18) visualiserer hva som venter dem:

– Jeg har aldri vært på en liknende tur før, så jeg tror det blir mange opplevelsesrike og lærerike dager som vil gi mange sterke inntrykk. Det jeg kanskje gleder meg aller mest til, er å møte nye folk med en helt annen bakgrunn og kultur.

Barnelandsby

Innsamlingen ved årets skoleprosjekt går i regi av North-South Partnership Aid (NSP Aid), som drives, med base i Ålesund, av tidligere misjonssambandsforkynner Gunnar Hamnøy. NSP Aid, som ble opprettet i 2010, bygger og støtter barnehjem og skoler i Etiopia og Kenya. I tillegg støttes flere lokale organisasjoner – tilknyttet den lutherske kirken, og andre organisasjoner – med samme visjon. Så langt har mer enn 1000 barn fått hjelp gjennom arbeidet. Når den nye barnelandsbyen, Malaika Children’s Village er på plass, vil dette tallet på sikt kunne dobles.

Gunnar Hamnøy er begeistret over å få samarbeide med elevene.

– De imponerer stort og var raskt i gang med innsamlingen, forteller Hamnøy, som gleder seg til å reise på tur med elevene.

Elevene ved misjonseide Framnes vidaregpande skule i Norheimsund har som mål å bidra med penger til byggingen av barnelandsbyen. Håpet er at et helt tun på ni hus skal være knyttet til skolen i Norheimsund. Der vil 72 barn få omsorg, mat, skolegang og medisiner. I hvert hus skal det også bo ei «mor».

Millionbeløp

Elevene skal samle inn penger gjennom flere ulike metoder. På planen står blant annet bøssebæring, måneskinnstur for elevene, talentiade, lotteri, basar og konsert. Et misjonsløp har de siste årene stått for rundt 700 000 kroner i skolens innsamling.

– Forrige skoleår fikk vi inn litt over 1,3 millioner kroner til et prosjekt i regi av Mercy Ships. Vi vil prøve å slå fjorårets rekordsum, men vi er fornøyd med å gjøre vårt ytterste, forteller Markus engasjert.

Synne legger til at et delmål er å toppe millionen rett over jul når elevene er ferdig med første runde av loddsalg.

– Enormt behov

– Når man velger ut et misjonsprosjekt så er det jo slik at man nesten kan velge hvilket som helst av de mange gode bistandsprosjektene som er, og ha et fantastisk skoleprosjekt. Men jeg tror at dette prosjektet var et spesielt bra prosjekt av en rekke grunner. Vi møter et enormt behov, og investerer i barn og ungdom, samt utdanning. På denne måten kan vi på en helt unik måte også hjelpe kommende generasjoner. Vi samarbeider med en relativ liten organisasjon, og det fører til at det vi samler inn gjør en stor forskjell. Dette gjør selvfølgelig ikke et prosjekt mindre bra eller bedre, men det virker spesielt motiverende for oss elever, forteller Markus.

– Jeg er utrolig glad for at elevene valgte akkurat dette prosjektet og syntes det er et fantastisk prosjekt som vi får lov til å støtte. De aller fleste elevene er utrolig engasjerte i prosjektet vårt og det er ikke uten grunn. Jeg tror mange brenner for at barn og unge skal få en bedre framtid med omsorg og utdanning. Når vi er så mange som gjør en felles innsats får vi også samlet inn mye penger, forteller Synne.

Overvekt på flyet

Flere butikker i Norheimsund har donert klær og sportsutstyr til prosjektet.

– Vi har fylt opp alle koffertene våre med så mye barneklær det var plass til, så nå regner vi vel med at vi nesten har med oss 100 kg barneklær til sammen. Godt at Markus er så stor og sterk som han er, sier Synne med smil om munnen.

Elevene har fått med seg at swahili og engelsk er de offisielle språkene i Kenya, og at landet har et rikt dyreliv og en fantastisk natur. Og selv om Kenya har mye vakkert å by på, er de fullt klar over at kontrastene er store. Som en del av turen skal elevene også besøke Afrikas største slumområder.

Bereist

Markus kommer fra bygda Nordvik i Bergensbydelen Fana. Synne har stavangerdialekt, men har vokst opp på en gård ved Skotselv på Østlandet. Turen til Kenya blir deres første til Afrika.

– Det blir utrolig spennende å få lov til å besøke Kenya. Jeg har reist mye utenlands gjennom oppveksten, men aldri på en lignende tur som vi skal på nå, sier Synne, som har erfaring fra andre kulturer.

– Den turen som har gitt meg sterkest inntrykk tidligere, er en tre-ukers tur til Malaysia. Da besøkte vi blant annet mennesker i regnskogen og bodde sammen med dem. Det var utrolig spennende og gøy, men jeg husker jeg bare sov et par timer i løpet av natten, for jeg var så redd det skulle komme slanger eller store krypdyr til der vi sov. Vi fikk sett mye av naturomgivelsene og også oppleve mye av det rike dyrelivet, så det var absolutt en minnerik tur.

Også Markus har erfaring fra reiser til andre land.

– Personlig så har jeg aldri vært utenfor Europa, men så skal det sies at jeg har reist en del innad i Europa. Alle av disse reisene har for det meste bare vært ferieturer med familien, men den mest inntrykksfulle reisen jeg har vært på så langt, er kanskje da vi reiste med ungdomsskolen til Krakow, Polen, og besøkte blant annet Auschwitz, forteller Markus.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.