LOGO: Det har også tidligere vært gjort forsøk på å endre navn på KFUK-KFUM.

Kjønnsidentitet kan gi nytt navn for KFUK-KFUM

Forbundsstyret i KFUK-KFUM har vedtatt å fremme sak til landsmøtet i april om forenkling av organisasjonens navn.

Dette melder KFUK-KFUM i en pressemelding. Her skriver de blant annet at organisasjonens nåværende navn ikke formidler deres åpenhet for kjønn og mangfold, og at mange av deres deltakere og samarbeidspartnere, samt omverdenen, finner navnet vanskelig å uttale og lite forståelig. Bokstavene står for Kristelig Forening for Unge Kvinner – Kristelig Forening for Unge Menn. 

Videre står det: «Organisasjonen har vokst kraftig de siste årene og består i dag av et mye større mangfold av deltakere og virksomheter. Til tross for utstrakt bruk av felles logo er det en erkjennelse at alt for lite av det vi gjør forbinder folk med organisasjonens navn.»

Pressemeldingen gjør det klart at KFUK-KFUM ønsker en tydeligere kobling mellom deres nasjonale og internasjonale arbeid som del av verdens største ungdoms- og kvinnebevegelse YMCA og YWCA.

Gjentatte forsøk

Det har også tidligere vært gjort forsøk på å endre navn på KFUK-KFUM.

I 2014 var Forbundsstyrets primære forslag «KFUM Norge» som skulle stå for «Kristelig Forbund Unge Mennesker». Verken det eller det alternative forslaget «KFUKM Norge», som skulle stå for Kristelig Forbund Unge Kvinner og Menn, vant fram.

Også alternativet KUF, Kristelig Ungdomsforbund – eller Ungdomsforening, ble lansert i runden i 2014, men fikk heller ikke nok stemmer.

Kjønnskategorier og vanskelig uttale

Anna Riksaasen er med i United Sisters og Forandringshuset Holmlia, som eies og drives av KFUK-KFUM. Hun sier:

– Jeg tenker ikke over at det står for unge menn og kvinner, men det er noe med budskapet. I store fellesskap er det alltid skeive og unge mennesker som ikke kjenner seg igjen i de to kjønnskategoriene. Hvis man vil jobbe med den unge generasjonen så bør man være bevisst på at ikke alle kjenner seg igjen som mann eller kvinne.

August Saxegaard har hele livet vært aktiv i KFUK-KFUM og skal til høsten begynne i Ten Sing Norway. Han har lenge irritert seg over at navnet er for vanskelig.

– Det er jo et problem at jeg må stave hva jeg er med på. Jeg går av og til med KFUK-KFUM genser på skolen, og ingen klarer jo å si hva jeg er med på – Navnet KFUK-KFUM er rett og slett for vanskelig å si, sier han i pressemeldingen.

Ønsker innspill

Styreleder i Forbundsstyret Gyrid Mangersnes trekker også frem at “Verden i dag er et stort internasjonalt fellesskap. Vi ønsker at barn og unge som møter oss også skal bli kjent med organisasjonen som del av de internasjonale bevegelsene YMCA og YWCA.»

Hun ber nå organisasjonen om å komme med innspill.

– KFUK-KFUM er i kontinuerlig utvikling for å svare på barn og unges behov. Vi har sett behov for et nytt navn, og nå må vi sammen komme med innspill og mene noe om denne saken. Jeg håper spesielt at vi får løftet hva barn og unge mener, sier Mangersnes og legger til:

– KFUK-KFUM har lagt bak seg åtte år med ekspansiv vekst. Jeg håper vi nå får en innspillsrunde hvor vi får synliggjort bredden i vår fantastiske organisasjon.

ImF eier flere folkehøgskoler sammen med KFUK-KFUM. 

KPK

Redigert for sambåndet.no av Petter Olsen

1 svar
  1. Gunnar Sanner says:

    Jeg leste med interesse om navnestriden I KFUM-KFUK. Som en gang speider, alltid speider, er jeg beredt til å hjelpe til med å ordne opp i stridighetene.

    Jeg var KFUM speider for over 30 år siden, da hadde vi felles Rover/Ranger-lag. Vi hadde gode erfaringer med det, og i ettertid har jeg forstått at dette har blitt en skjønn forening.

    En trenger ikke mye innsikt og erfaring med kvinner for å forstå at de blir kraftig provoserte av at noen foreslår å stryke «KFUK» fra navnet og gå tilbake til kun KFUM. Ingen er tjent med at kvinnene setter seg på bakbeina. Det hjelper lite å argumentere for at «man» også kan leses som «menneske» på engelsk.

    Hvorfor ikke skjære gjennom og bare kalle det KFU (Kristelig Forening for Unge)? Da vil det bli likestilling, og det gjøres klinkende klart at alle mennesker er velkomne.

    På samme måte kan de internasjonale organisasjonene omdøpes fra YMCA og YWCA til YCA – Young’s Christian Assosciation.

    Enkelt og greit!

    Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.