SAMFUNN: Tidligere president Barack Obama oppfordret det amerikanske folk til å leve med uenighet. Det har i høy grad også relevans i Norge. Bildet er fra en gudstjeneste i Washington DC 20. januar 2013. FOTO: WIKIMEDIA COMMONS
Vi må leve i uenighet – også om kjønn og seksualitet
KOMMENTAR Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold må fri seg fra forventningen om at konservative kristne vil endre syn på kjønn.
Marianne Gulli er fylkesleder for «Fri – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold» i Oslo og Akershus. Etter voldsutøvelsen som skjedde i Oslo 3. august mot to menn som omtales som «skeive», koblet hun blant andre konservative kristne til hatkriminalitet. Det ble det heldigvis debatt av.
«Fornekter»
I Vårt Land 6. august ble fylkeslederen sitert på blant annet følgende: – Det gjelder alle miljøer som på ulike vis fornekter et kjønns- og seksualitetsmangfold. Det inkluderer høyreekstreme miljøer, kristenkonservative og alle lukkede, moralske fellesskap som ikke anerkjenner at transfolk og skeive finnes, og som mener at det å være skeiv er en synd.»
Ifølge Store medisinske leksikon er uttrykket skeiv brukt av mennesker som «ikke finner seg til rette med betegnelser som heterofil, lesbisk, homofil eller bifil, men som har til felles at de på ulike måter utfordrer normer for kjønn og seksualitet».
Ekteskap
På spørsmål fra Vårt Land uttalte fylkeslederen i Fri seg også om det å ikke anerkjenne likekjønnet ekteskap: – Det er ikke å anse som et grønt lys til vold, men jeg mener at man ikke kan se det uavhengig av hverandre, svarte Gulli blant annet.
Marianne Gulli vedstår seg uttalelsene i Vårt Land, men mener det er feil å tolke det som at hun dermed mener at konservative kristne begår vold mot «skeive».
«Ransake»
Henning Mankell, som er styremedlem i Støttegruppa 25. juni og som var med på å starte organisasjonen Skeivt kristent nettverk, har rykket ut til støtte for Marianne Gulli. Til Vårt Land 19. august sier han at konservative kristne bør «velge å være selvransakende.» «Hver og en må se innover, og ikke agere som om de har frikort fordi de mener det er noen andre som er mye verre», framholder Mankell. Vond – verre -verst, der, altså.
Da er vi havnet akkurat i den situasjonen Sambåndet forutså på lederplass i september 2020.
Da er vi havnet akkurat i den situasjonen Sambåndet forutså på lederplass i september 2020 (se også juni 2022). Bakgrunnen var da at straffelovens paragraf 185 om «hatefull ytring» ble utvidet til å inkludere vern av «kjønnsidentitet» og «kjønnsuttrykk».
«Vi frykter at det omtalte lovforslaget kan gjøre det straffbart å forkynne Guds gode vilje for menneskene», skrev vi i lederen for snart fire år siden.
Konservative kristne kommer alltid til å holde fast ved at Gud bare har skapt to kjønn
Konservative kristne kommer alltid til å holde fast ved at Gud bare har skapt to kjønn, og at det ikke er mulig å «skifte». Vi tror at dette er Guds gode vilje for menneskene.
Vi er altså uenig i det Fri står for, og vi forbeholder oss retten til å fastholde vårt syn, med grunnlag i Bibelen.
I vår tid har det stått fram en ny type misjonærer og moralister.
Men i vår tid har det stått fram en ny type misjonærer som vi blant annet finner i Fri og tilsvarende interesseorganisasjoner. De stiller ikke mennesker på valg, fordi for dem finnes det ingen alternative verdensanskuelser. Uenighet er nemlig det samme som hat.
Om vi som kristne holder fram Bibelens budskap om at homofilt seksuelt samliv er en synd, er vi ikke gode mennesker, mener de nye misjonærene. Om vi fastholder at Gud bare skapte to kjønn – og at det er uttrykk for en skapers gode vilje, har vi holdninger som grenser til det kriminelle.
Lytt til Obama
I sin tale til Demokratenes landsmøte for noen dager siden fant tidligere president Barack Obama det nødvendig å si noe som fram til for 30-40 år siden var selvsagt, i det minste i Vesten: I stedet for å kreve at alle skal være enige, må man finne en måte å leve sammen på i uenighet. Dessverre er dette en lærdom som vi sårt trenger å hente fram igjen om vi fortsatt skal være frie, også medlemmer av Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!