STILTE SPØRSMÅL: Stortingsrepresentant og tidligere statsråd Abid Raja, Venstre. FOTO: SVEINUNG BRÅTHEN/flickr.com

Tok Sambåndet-sak til Stortinget

Sambåndets artikler om ny tilskuddsregel for nyetablerte folkehøgskoler, ble utgangspunkt for et spørsmål i Stortinget til kunnskapsministeren.

I de to siste numrene i 2024 har Sambåndet fortalt om en endring i beregningen av statstilskudd til nye folkehøgskoler. Dersom de seks skolene det gjelder, ikke oppnår minst halvparten av det antall elever skolen er godkjent for, blir de trukket i tilskudd for differansen.

ImF-eide Sjøholt folkehøgskole (FHS) er en av disse. Den er godkjent for 100 elever. Ettersom de kun hadde 48 elever 1. oktober 2023, førte det til et trekk på om lag 100.000 kroner i utbetalingen for 4. kvartal det året.

Stavanger

Overfor Sambåndet viste rektor Lars Johan Klokk ved Sjøholt FHS til sin kollega Geir Bakken ved Stavanger Urban folkehøyskole (Stuf) som den som har gått fremst i protesten mot regelendringen. I reelle tall er denne skolen svært hardt rammet av den endrede beregningsregelen.

To statsråder fra Venstre kom i september til Stavanger for å fortelle initiativtakerne til skolen og lokale medier at de hadde sikret penger på statsbudsjettet for 2022 til ny folkehøgskole. Ideen bak Stuf er å gi unge mennesker økte kunnskaper om et grønt skifte i urbane – bymessige – regioner. Konseptet som inkluderte bygging av minihus, landbruk på hustak og koding av grønn teknologi, hadde fått nasjonal oppmerksomhet.

GRØNN: Konseptet bak Stavanger Urban folkehøyskole fikk nasjonal oppmerksomhet før oppstarten i 2022. FOTO: PRIVAT

«Urimelige utslag»

Med godkjente budsjetter gikk skolen i gang med det omfattende arbeidet med å forberede oppstart høsten 2022. 21. desember 2022 kommer det så brev fra Utdanningsdirektoratet (Udir) som informerer om at departementet har vedtatt den nye beregningsregelen slik den er beskrevet i starten av artikkelen, og som skal gjelde fra 1. juli 2023. KD mener at deres egen ordning har gitt «urimelige utslag» ved at nye skoler har fått tilskudd til langt flere elever enn de faktisk startet opp med. 

Stuf angrer nå bittert på at de, i tillit til eksisterende støtteordning (se faktaboks nederst), søkte om 140 plasser. Som nyetablert i en tid med generell nedgang for folkehøgskoler, mener Stuf det er urealistisk å komme opp i 70 elever så raskt som staten nå plutselig forventer.

Nær fem millioner i kutt

I september 2023 kommer det beskjed fra Udir om at tilskuddet for 2023 vil bli avkortet med nesten 1,8 millioner kroner. Stuf klager, men blir avvist. Våren 2024 ser seg styret seg nødt til å si opp flere arbeidskontrakter og redusere skoletilbudet.

Skoleåret 2024/25 starter med kun tre linjer. 42 elever ved oppstart er likevel en økning fra høsten 2022, og skolen kjenner til at om lag ti andre folkehøgskoler har lavere elevtall. Men Udir forholder seg til at elevtallet må være på minst 70. Høsten 2024 varsler de ufortrødent ny avkortning, denne gang på litt over tre millioner kroner. 

Spørsmål til kunnskapsministeren

Ettersom Venstre engasjerte seg sterkt i oppstarten av Stuf, kontaktet Sambåndet partikontoret for å be om en kommentar til saken. 18. desember, samme dag som Sambåndet 8/24 kom ut, sendte Venstres tidligere kultur- og likestillingsminister, Abid Raja, et skriftlig spørsmål til nåværende kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap).

Raja viser til innstillingen til årets statsbudsjett, der flertallet «anerkjenner behovet for å oppdatere og utvikle lovverk og rammer for å styrke folkehøgskolenes posisjon».

– Relativt nyetablerte folkehøyskoler som mangler elevdata, opplever nå at endringer i tilskuddsordninger gir avkortning i tilskudd som truer deres driftsgrunnlag. Et eksempel er Stavanger Urban Folkehøyskole i statsrådens eget hjemfylke som brått har fått endret vilkårene. Det truer driftsgrunnlaget til folkehøyskolen. Mener statsråden avkortningen som rammer blant annet Stavanger Urban, er med å styrke folkehøyskolenes posisjon, lyder spørsmålet fra Abid Raja.

SVARTE: Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun fra Stavanger. Foto: Kunnskapsdepartementet

Mener avkortning er riktig

Det skriftlige svaret fra statsråden kom bare to dager senere, 20. desember (samme lenke som over). Kunnskapsministeren fra Ap gir ikke noe håp til blant andre Sjøholt og Stavanger Urban FHS om en snarlig omgjøring av den nye beregningsregelen.

«Når vi har sett at det er folkehøgskoler som bare har greid å rekruttere en brøkdel av godkjent internatkapasitet, mener jeg det er riktig at det er en mekanisme i tilskuddsordningen som gjør at tilskuddet blir avkortet», skriver statsråden.

«Jeg mener, fortsetter kunnskapsministeren, «det er rimelig at det stilles visse krav til elevrekruttering for å få fullt elevtilskudd, og at det er viktig med en slik mekanisme for å gi et klart insentiv for å rekruttere godt. Jeg mener en slik innretning også styrker tilskuddsordningens legitimitet.»

Forskrift

Det nærmeste Kari Nessa Nordtun går i å komme de seks aktuelle folkehøgskolene i møte, står i siste avsnitt. Statsråden peker på at «Kunnskapsdepartementet arbeider nå med ny lov og forskrift for folkehøgskolesektoren. I dette arbeidet vil vi også se på hvilke vilkår som skal gjelde for tilskudd til nye folkehøgskoler. Kunnskapsdepartementet tar sikte på å forskriftsfeste hvordan statstilskuddet skal beregnes for folkehøgskoler som er i oppstartsårene.»

I Sambåndet nr. 8/24 kommenterte rektor Geir Bakken ved Stuf blant annet dette lovarbeidet. Han «opplever det uforståelig at det ble innført et vedtak som gikk direkte inn i forutsetningene til utvalget som arbeidet med ny offentlig utredning (NOU)». 

– Vi vil nå stille spørsmål om ikke et grunnlag for ny folkehøyskolelov prinsipielt er blitt forandret gjennom dette nye vedtaket, uttalte rektor Geir Bakken ved Stavanger Urban folkehøyskole.

Statstilskudd til folkehøgskoler 

  • Tilskuddsmodellen for folkehøgskoler består av tre elementer: basistilskudd, tilskudd per elev og tilskudd til husleie.  
  • Fordi nyetablerte folkehøgskoler ikke har historiske data som elevtilskudd kan beregnes ut fra, har de fått tilskudd i oppstartshalvåret og de fire påfølgende kalenderårene basert på det antall elever de er godkjent for, uavhengig av hvor mange elever de faktisk har.  
  • Fra og med det femte kalenderåret skulle elevtilskuddet beregnes ut fra et gjennomsnitt av de tre seneste årene. 
  • Fra 1. juli 2023 trådte ny beregningsregel i kraft for nye folkehøgskoler.            
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.