ØYGARDEN: Arbeidssted for den nye generalsekretæren er Straume Forum på Sotra vest for Bergen, men pendling er ikke utelukket. FOTO: SAMBÅNDET ARKIV

Historisk utlysning av stillingen som generalsekretær

UTVIDET Ansettelsesutvalget i ImF-styret har valgt å lyse ut stillingen som generalsekretær i ImF. - Første gang det skjer, konstaterer indremisjonshistoriker.

Publisert tirsdag 11. februar 2025 kl. 12.57. Oppdatert kl. 13.51. Sist oppdatert kl. 15.54.

Annonsen ble lagt ut på nettstedet til Human ved lunsjtider tirsdag 11. februar. Rådgivningsbyrået er engasjert for å bistå i hele rekrutteringsprosessen.

Uvanlig

– Det må være første gang i ImF at en slik stilling lyses ut, sier Johannes Kleppa til sambåndet.no. Kleppa er blant annet medforfatter av hundreårsskiftet om ImF, «Ordets folk».

– Jeg tenker prinsipielt at en gang må være den første, repliserer leder for ImF-styret og medlem av ansettelsesutvalget, Gabriel Pollestad. Les resten av svaret hans lenger nede i artikkelen.

Johannes Kleppa sier at man tidligere ikke lyste ut stillinger i det hele tatt, men i stedet kalte folk inn i dem.

– Her har det vært en glidende endring, og nå har det endret seg helt til topps. Det er første gang at en toppstilling i ImF er lyst ut, sier Kleppa.

Metode

Indremisjonshistorikeren påpeker at også selve rekrutteringsmetoden, med bruk av rekrutteringsbyrå, er ny.

– En arbeider på andre måter enn en gjorde før. Og det ligger i den måten å arbeide på at en også lyser stillinger ut, konstaterer Kleppa.

Han antar at ImF-styret har formulert seg slik at de ikke er forpliktet til å ansette noen av dem som eventuelt søker, men at styret også er aktive selv.

– En ser det som en måte å komme i kontakt med og få fram folk som man ellers kanskje ikke hadde kommet på, sier Kleppa.

Færre folk

Den tidligere Sambåndet- og Dagen-redaktøren viser til at det tidligere var mange flere «å ta av» internt, og at folk gjerne hadde markert seg slik at det utkrystalliserte seg kandidater.

– Nå er det færre folk i ImF og også færre profilerte folk, og det gjelder for alle organisasjoner, egentlig. Det gjør at utfordringen med tanke på å finne folk – og rette folk – er større nå. Da kan det hende en må bruke nye metoder, slik en nå har valgt, resonnerer Kleppa.

Kall

Likevel er det et aspekt til han vil trekke fram. I misjonen har en alltid vektlagt kombinasjon av det indre kall, altså hos den enkelte, og det ytre kall, altså fra dem som har en ledig stilling.

– Når en bruker utlysning, kommer en i et dilemma med det ytre kall. For da går en ut bredt. På den andre siden må de som kjenner på noe, altså har et indre kall, ta et initiativ selv. For en del av oss hadde vi aldri kommet til å søke på en stilling, fordi det ytre kall betyr så mye, framholder Kleppa.

Den nåværende styrelederen i Misjon Sarepta sier han «har vært i misjonen hele livet, men har aldri søkt på en stilling».

– Andre igjen opplever det indre kall så sterkt at de kan godt kan søke. Her er man forskjellige. Men jeg er ikke sikker på at man har tenkt godt nok gjennom dette kallsaspektet, sier Johannes Kleppa.

ANSETTELSESUTVALGET består av Gabriel Pollestad (stående), Rannveig Møller og Willy Landro. FOTO: SAMBÅNDET ARKIV

Få fram kandidater

Leder av ImF-styret, Gabriel Pollestad, sier til sambåndet.no at det var ansettelsesutvalget som ImF-styret har satt ned, i samarbeid med Human, som kom fram til at stillingen burde lyses ut.

– Diskusjonen handlet om hvordan vi skal få tak i aktuelle kandidater. Vi hadde en prosess for to år siden som ikke førte fram med tanke på å ta kontakt med ulike kandidater vi vurderte som aktuelle. Nå mente vi det var aktuelt å bruke samme metode, med selv å ta kontakt og få innspill fra kretser, og i tillegg lyse ut stillingen for å se om det kom fram noen vi ikke selv hadde tenkt på, utdyper Pollestad.

Suverene

Når det gjelder det Johannes Kleppa trekker fram, forteller Pollestad at de diskuterte problemstillingen med at det kan komme søkere som ikke er aktuelle.

– Men utover det har vi ikke diskutert noe rundt dette med utlysning. Det er styrets suverene rett å ansette den en vil ha i stillingen. Og når det kommer så langt, vil tilbud bli gitt i form av et kallsbrev fra et samlet styre, sier Pollestad.

Én eller to

I dagens midlertidige løsning er ledelsen delt på to personer. Styrelederen bekrefter at det foreløpig ikke er tatt høyde for en slik modell i den nye rekrutteringsprosessen.

– Det er fordi vi ikke vet hvilken type kandidater vi får. Etter hvert må vi vurdere styrke og svakheter og eventuelt spille inn en delt løsning som en mulighet, sier Gabriel Pollestad.

Styrelederen opplyser at styret foreløpig ikke har spurt noen om å gå inn i stillingen som permanent generalsekretær.

Spesifikasjon

12. januar skrev sambåndet.no at første fase i prosessen var å lage en spesifikasjon over hva man ser etter i en ny generalsekretær. I annonsen heter det at den nye generalsekretæren vil få en «sentral og synlig lederrolle».

Videre står det: «Du vil videreføre og styrke organisasjonens arbeid, legge til rette for forkynnelse og fellesskap og sikre at forbundet sentralt fornyes og utvikler seg i takt med organisasjonen».

Styrke sentralleddet

Som Sambåndet tidligere har skrevet, ønsker minst én av kretsene at ImF sentralt skal overta en del administrative oppgaver. Om dette står det i annonsen:

«Vi ser et økende behov for å styrke sentralleddet sitt tilbud av støtte, veiledning og kompetanse til de tilsluttede enhetene og søker en strategisk leder som vil bygge organisasjonen gjennom gode relasjoner og tjenlige strukturer.»

Visjonsbærer

Når det gjelder kvalifikasjoner, søkes det etter «en visjonsbærer med ledererfaring, teologisk innsikt og forståelse for dynamikken i en organisasjon hvor frivillighet er en stor del av arbeidet.»

Personen ImF-styret ser etter, «har ønskelig erfaring med å lede gjennom andre, lede endring og evner å balansere pågangsmot og tålmodighet i langsiktige prosesser.»

Teologisk profil

Styret ønsker videre at den nye generalsekretæren «har erfaring fra frivillig eller lønnet misjonsarbeid, er trygg i formidlingsrollen og har god kjennskap til Indremisjonsforbundet».

Avslutningsvis må den nye lederen «kunne identifisere seg med og aktivt formidle forbundets verdier og teologiske profil». Sistnevnte betyr i klartekst at det handler om en mann.

Utelukker ikke pendling

Annonseteksten opplyser om at at «Arbeidssted er ved hovedkontoret på Straume». Men så legges det til at «vi er innstilt på å finne fleksible løsninger for kandidater som ikke er bosatt i nærområdet. Det må påregnes reiseaktivitet i stillingen». Med andre ord er det ikke utelukket med pendling.

Søknadsfristen er oppgitt til 12. mars, altså om én måned.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.