LOVFORSLAG: Kristne friskolers forbund og generalsekretær Audun Raen fikk delvis medhold. FOTO: KPK

Reduserer gebyr for friskoler

I et nytt lovforslag foreslår Kunnskapsdepartementet et lavere straffegebyr enn fryktet for friskoler som gjør seg skyldig i brudd på privatskoleloven.

Publisert 10. april 2025 kl. 19.00.

I høringsnotatet fra 23. oktober i fjor hadde Kunnskapsdepartementet (KD) lagt seg på fem ganger folketrygdens grunnbeløp (5 x 124.028), som beløper seg til 620.140 kroner. Flere høringsinstanser reagerte på dette, blant andre Kristne friskolers forbund (KFF), slik Vårt Land skrev om 6. januar i år. KFF mente 1G var tilstrekkelig.

Gebyret er ment å straffe brudd på «bestemmelser gitt i privatskoleloven, tilhørende forskrifter eller forutsetningene for godkjenningen».

40 prosent

I lovforslaget som ble offentliggjort torsdag 10. april, er det såkalte overtredelsesgebyret satt ned til 3G eller 372.084 kroner. Det er en reduksjon på 40 prosent.

– Departementet har forståelse for at flere av høringsinstansene mener at 5G er en høy øvre ramme for privatskolene. Departementet har derfor etter ny vurdering landet på at 3G vil være tilstrekkelig, heter det i proposisjonen.

«Svært alvorlig»

Departementet mener det vil være en fordel å få erfaringer med ordningen før det eventuelt vurderes om det er grunnlag for en høyere ramme for slikt gebyr.

– Departementet vil også presisere at det skal mye til for at det vil være forholdsmessig å ilegge overtredelsesgebyr på 3G, og at overtredelsesgebyr i den størrelsesorden må være forbeholdt de svært alvorlige eller gjentatte og alvorlige lovbruddene. Utgangspunktet er at regelbruddene som ikke er av en slik karakter, skal møtes med mindre gebyr, noe departementet antar at vil gjelde de fleste sakene der overtredelsesgebyr er aktuelt, skriver KD.

Fordel

KD mener innføring av et slikt gebyr vil kunne være positivt for skolene.

– Overtredelsesgebyr vil for eksempel kunne bli brukt i enkelte situasjoner hvor det etter dagens regelverk og praksis ville være aktuelt å kreve statstilskudd tilbakebetalt, framholdes det i lovforslaget.

Flere lover

Flere av høringsinstansene mente at gebyret bare skulle kunne ilegges ved brudd på økonomibestemmelser. KD foreslår imidlertid «at det også kan legges vekt på ev. brudd på bestemmelser i andre lover (som f.eks. barneloven eller likestillings- og diskrimineringsloven), som er egnet til å svekke tillitten til skolen».

Også bibelskoler

Det ble ikke eksplisitt omtalt i høringen om regelen om overtredelsesgebyr også skal gjelde for skoler godkjent etter kapittel 6A, så som bibelskoler.

– Ettersom de andre reaksjonshjemlene er regulert likt for skoler godkjent etter kapittel 6A og øvrige privatskoler med rett til statstilskudd, mener departementet at tilsynsmyndighets anledning til å ilegge overtredelsesgebyr også skal gjelde for 6A-skolene, står det å lese i lovforslaget.

Ikke bruke statstilskudd

Flere høringsinstanser mente at det ikke måtte legges begrensninger på hvilke inntekter som kunne brukes til å betale et overtredelsesgebyr, men KD gir dem ikke medhold.

– Skolene kan ikke benytte statstilskudd til å dekke et gebyr, og må derfor bruke eventuelle frie midler og foreldrenes betaling av skolepenger til å dekke gebyret. Med «frie» midler forstås midler som stammer fra gaver eller andre bidrag som skolen kan disponere fritt, står det i lovforslaget.

Les også: Foreslår ikke maksbetaling for folkehøgskoleelever (10.04.25).

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.