Sambåndet

Søndag 25. februar 2018
RSS

Ny bok fra Sambåndet

 NY ISRAELSBOK: Forfatter Per Haakonsen med boken «Israel, Guds folk» som nylig kom ut på Sambåndet Forlag. FOTO: VILHELM VIKSØY Av Vilhelm Viksøy – Det jødiske folk er så splittet og innbyrdes uenige at det kan komme til å bli den største utfordringen for eksistens-berettigelsen for selve staten, sier forfatteren og peker på tre områder […]

Av admin. Publisert 1. desember 2006.

Per Haakonsen... 
NY ISRAELSBOK: Forfatter Per Haakonsen med boken «Israel, Guds folk» som nylig kom ut på Sambåndet Forlag. FOTO: VILHELM VIKSØY

Av Vilhelm Viksøy

– Det jødiske folk er så splittet og innbyrdes uenige at det kan komme til å bli den største utfordringen for eksistens-
berettigelsen for selve staten, sier forfatteren og peker på tre områder der dette særlig blir synlig: i møte med araberne, i synet på landegrensene og i forhold til religionen.
– Uenigheten går veldig dypt og på enkelte områder langt tilbake i tid. Det som er ille er at Israel egentlig ikke har råd til en slik konflikt.

Tre hovedtema
Haakonsen er magister i statsvitnskap og har blant annet jobbet som konsulent både i Landbruks- og Forsvarsdepartementet. Han erkjenner at dette perspektivet på konflikten i Midt-Østen sjelden kommer fram når Israels-vennene er på banen, men håper at han med denne boken kan gi viktige innspill og fornye debatten.
Boken er bygd opp rundt tre hovedperspektiv i møte med Israel. Disse er Israel i historien, i teologien og i politikken. Særlig tema om historien gav forfatteren selv en del overraskelser.

– Jeg oppdaget da jeg jobbet med det historiske materialet at da jødene begynte å flytte tilbake til Palestina så var det faktisk mot sin egen vilje. Da jødene ble fordrevet fra Russland på slutten av 1800-tallet så drog så godt som alle til USA, sier Haakonsen og forteller at først da de måtte flykte fra Europa på 30-tallet og alle andre grenser ble stengt, så begynte de å reise til Palestina i stort antall.

Avvist på Lunde
Boken «Israel, Guds folk» er den fjerde boken til forfatteren, men den første utgitt på Sambåndet Forlag. De to forrige kom ut på Lunde, men der fikk han manuset i
retur i mai. På mange måter gjorde forsinkelsen boken bedre.
– Ja, da kunne jeg ta med hele krigen i sommer og debatten som fulgte. For det vare en krig som avvek veldig fra tidligere kriger, sier Haakonsen, som skryter av tempo hos Sambåndet Forlag. Forlagssjef Tarald Ueland innrømmer også at det har gått fort i svingene.
– Ja, men ikke for fort, understreker Ueland. Han var heller ikke i tvil om at dette var en bok han ville gi ut.
– Det er en bok av en meget kunnskapsrik forfatter som tør å ta tak i ting som andre ikke har skrevet så mye om før. Dette er en bok som etter mitt skjønn bør komme ut og bli tilgjengelig i markedet.
– Hvem er målgruppen for en slik bok?
Den er for alle med en interesse og engasjement rundt Israels-tema. Den er lettlest og man trenger ikke være teolog eller historieekspert for å henge med. 

Ingen kommentarer »

Skriv en kommentar

Janne Ferstad skifter jobb. Etter påske blir hun ny daglig leder for Bergen Kristne Bokhandel.

Den Norske Israelsmisjon ønsker kontakt med kristne familier og enkeltpersoner som kan være vertskap for israelsk ungdom som er på reise.

Den verdenskjente vekkelsespredikanten som blant annet omtales som den viktigste evangelisten siden apostelen Paulus, døde onsdag 21. februar, 99 år gammel.

Awanas toppleder er imponert over måten ImF har tatt trosopplæringsopplegget til Norge på, og han har et klart råd for veien videre.

Norsk luthersk misjonssamband vil markere 70-årsjubileet for den israelske staten med seminar og bønn i stedet for flaggheising.

Copyright © Sambåndet 2018