Hallaråker med bok om Israel

 SAKLIG OM MIDTØSTEN: – Jeg ønsker å gi saklige, begrunnede standpunkter om Israel, sier Karl Johan Hallaråkerom sin siste bok. (FOTO: EGILL J. DANIELSEN) Av Egill J. Danielsen «Tirsdag 22. april 2002 deltar jeg hos Knut Olsen i Redaksjon 21 i NRK:– Fundamentalistiske kristne er det verste, sier forsker Hilde Henriksen Waage. Hun møter lederen […]

  
SAKLIG OM MIDTØSTEN:
– Jeg ønsker å gi saklige,
begrunnede standpunkter om
Israel, sier Karl Johan Hallaråker
om sin siste bok.
(FOTO: EGILL J. DANIELSEN)

Av Egill J. Danielsen

«Tirsdag 22. april 2002 deltar jeg hos Knut Olsen i Redaksjon 21 i NRK:
– Fundamentalistiske kristne er det verste, sier forsker Hilde Henriksen Waage. Hun møter lederen i Vestlandske Indremisjon til debatt.
Slik ble programmet presentert for lytterne i forkant av Dagsrevyen samme kveld,» skriver Hallaråker i forordet i boken. Han fortsetter: «At statskanalen i Norge ikke var så nøyaktig med tittel og organisasjonsbenevnelse, kan en sikkert forbigå i stillhet. Det er vanlig kunnskapsnivå hos
mange mediefolk! Det står også i stil med de fordommer og vrangforestillinger som konservative kristne og israelsvenner ofte blir møtt med.»
-Denne debatten alene ga flere hundre tilbakemeldinger, forteller generalsekretæren til Sambåndet.

Kunnskapssvikt hos unge
-Responsen kom fra svært forskjellige miljøer, og jeg ble oppfordret til å delta i debatten om Israel både i samfunn, kirke og misjon. I tiden etterpå har jeg vært i kontakt med mange kristne forsamlinger og menigheter i ulike deler av kirkelandskapet. Mange er lei den ensidige og fordomsfulle dekningen av Israels situasjon i mange norske medier.
– På den ene siden har jeg registrert at det finnes mye sindig kunnskap om Israel hos norske kristne. Samtidig er det dessverre mye som mangler av innsikt og kunnskap, spesielt blant de yngre – også innenfor det som gjerne kalles kristenfolket. Jeg mener vi står overfor store utfordringer når det gjelder å bringe fram historiske faktaopplysninger og Guds åpenbaringsord til den oppvoksende slekt, understreker Hallaråker.
På denne bakgrunn har han skrevet boken «Israel i aktuelt og profetisk lys». Hallaråker innrømmer at det i en hektisk hverdag har vært vanskelig å finne tid til å skrive ned sine kunnskaper om Israel i bokform. Men forlagsleder Tarald Ueland i Sambåndet Forlag har pustet forfatteren i nakken denne våren. Dermed kom generalsekretæren i havn med bokprosjektet, og siste ord ble skrevet på Hallaråkers egen 60-årsdag, 10. juni.
– Dette er min gave til Israel og kristenfolket, sier han.

Teologi og politikk
Boken inneholder fem hoveddeler. Del 1 orienterer om bibelsynet som ligger til grunn for vurderingene i boken, og gir dermed en forankring for synspunktene. Del 2 tar for seg de politiske og rettslige spørsmålene rundt Israel som nasjon. Regionens historie, Israel og folkeretten, flyktningeproblemet og konflikten rundt israelske bosetninger blir satt under lupen. Del 3 behandler de teologiske spørsmålene rundt landet Israel. Erstatningsteologien, landløftene, frelsesløftene og tusenårsriket er blant temaene her.
I del 4 vender Hallaråker tilbake til politikken, men nå i et teologisk perspektiv. Han spør hvilke forventninger man bør ha til kristen politikk overfor Israel.
Bokens femte og siste del er en hjelp for dem som har Israel-tur i tankene. Her gis det en innføring i de viktigste bibelske og jødiske stedene, samt jødiske fester og høytider. Denne delen inneholder også kart over landet.
Harry Wiig Andersen, som har ledet utallige turer til Israel, skriver på baksiden av omslaget:

«For enkeltpersoner, bibelgrupper, studerende og forkynnere er dette stoffet en gullgruve som en stadig må vende tilbake til. Jeg har lest mange bøker om Israel i mitt liv, men denne var helt spesiell. Du kan ikke legge den fra deg, men er spent på hva neste side vil bringe!»

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.