Ny leirmat på alle fat

  I FULL SVING:Margrethe Handeland fra Audnastrandleirsted og Anne Gro Dogan fra Brandøy Ungdomsheim trakterer kjøkkenkniven og skjærefjøla med stødige håndlag og kjente bevegelser.(FOTO: KRISTIN TONNING-OLSEN) Av Kristin Tonning-Olsen Det nikkes og noteres, diskuteres og smakes og sosialiseres og aktiviseres og ikke minst læres på ImF sitt leirstedskurs 20.-23. september. Dette er leirstedsansatte i ImF sitt […]

  
I FULL SVING:
Margrethe Handeland fra Audnastrand
leirsted og Anne Gro Dogan fra Brandøy Ungdomsheim trakterer kjøkkenkniven og skjærefjøla med stødige håndlag og kjente bevegelser.
(FOTO: KRISTIN TONNING-OLSEN)

Av Kristin Tonning-Olsen

Det nikkes og noteres, diskuteres og smakes og sosialiseres og aktiviseres og ikke minst læres på ImF sitt leirstedskurs 20.-23. september. Dette er leirstedsansatte i ImF sitt årlige inspirasjonstreff. På programmet står ny lærdom om personligheter, aktivitetsløype, kaffekos, bibel-timer, matfellesskap, fjelltur, brannøvelse, sosialt samvær, momsproblematikk, internettbruk, vitnemøte og altså kokekurs. Her skal ideer og inspirasjon hagle inn og forvandles til de lekreste retter rundt omkring på de respektive leirsteder.

Åja, er det sånn du gjør det?
I kjøkkenet på Raknestunet, leirstedet til Nordhordland Indremisjon som er plassert på Osterøy utenfor Bergen, er det full aktivitet en onsdag ettermiddag. Konditor Magne Daltveit og kjøkkensjef ved Grand Selskapslokaler i Bergen, Håkon Reigstad, øser av sin matvisdom til energiske kvinner og menn fra ni forskjellige leirsted. Fra Sørlandets Indremisjonskrets i sør til Nordmøre og Romsdal Indremisjonskrets i nord er de kommet. For å bli oppmuntret til videre kjøkkentjeneste, og få nye tips og innspill til matlaging og kokekunst. Nå stimler de sammen rundt de to kjøkkenvante kjøkkenvennene for å suge til seg enda mer kunnskap om kjøkkenets gleder. For mange av disse kan mye slikt fra før. Likevel er det ikke fritt for at en kan plukke med seg et råd eller to eller flere.
– Det er så kjekt å treffe hverandre og lære av hverandre. Her får vi nye ideer, sier Hilde Lukkedal, som til daglig er på plass sammen med mannen Arvid på Brusdalsheimen utenfor Ålesund. Nå følger hun oppmerksomt med på konditor Daltveit, som for øvrig er både daglig leder og kjøkkenpersonale selv på Raknestunet, sine krumspring på kjøkkenet. Debatten går livlig blant kopper og kar på Rakneskjøkkenet om kremfløte, vaniljesukker, kakebunner og steketid.
– Å ja, er det sånn du gjør det? Og har du så masse krem på? Undrer kursdeltakerne. Hilde Lukkedal vil vite hvorfor konditoren ikke væter kakebunnene til bløtkaken.
– Det er nå slik jeg gjør det. Jeg gjør det på min måte, og du på din, forklarer konditoren mens deltakerne plukker opp ideer om marengsbunner og marsipanlokk.

Koldtbordets gleder
På den andre siden av kjøkkenet tryller Håkon Reigstad frem godbiter fra sjø og land og setter dem sammen til et rikholdig koldtbord.
– Blåskjell, fiskemat, reker, skinkebiff, steik, potetsalat, waldorfsalat, eggerøre, iskake, karamellpuddig og fruktsalat, nevner Reigstad som essensielle elementer på et koldtbord.
–  Det er viktig å ha noe for enhver smak. Dessuten må en variere. Det som står fremme på bordet skal smake godt og se pent ut. 75 prosent av maten er synet av den, sier kjøkkensjefen og danderer en rekke reker på et glass.
– Hmm, det var lurt, er leirstedsmenneskene skjønt enige om. Kjøkkenkurset er over.
Og alle gleder seg til kveldsmåltidet, for da skal nemlig godbitene fra dagens innsats settes til livs. Før det er mer kursing og samvær og bibeltime og ett helt år til neste gang.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.