Mer pop på andakt når den heter Pit-Stop

 PÅ NETT: Det er viktig å snakke ungdommens språk,mener folkehøyskolerektor Helge Kjøll. Her er hyggelig prat med elevene (f.v) Turid Sævereid (19), AndreasStenersen (18) og Silje Marita Kristoffersen (18).(FOTO: KRISTIN TONNING-OLSEN) Av Kristin Tonning-OlsenForrige skoleår kom om lag 10 prosent av skolens elever på skolens andakter. Nå dukker hele 60 prosent av elevflokken opp på […]

  
PÅ NETT: Det er viktig å snakke ungdommens språk,mener folkehøyskolerektor Helge Kjøll. Her er hyggelig prat med elevene (f.v) Turid Sævereid (19), AndreasStenersen (18) og Silje Marita Kristoffersen (18).
(FOTO: KRISTIN TONNING-OLSEN)

Av Kristin Tonning-Olsen

Forrige skoleår kom om lag 10 prosent av skolens elever på skolens andakter. Nå dukker hele 60 prosent av elevflokken opp på andaktssamlingene på Rauma Folkehøgskole i Molde. Suksessoppskriften er nytt navn og et justert konsept. Nå heter andaktene Pit-Stop, som er et navn og et begrep hentet fra racerbilsporten. På disse Pit-Stopene er det musikalske innslag, god mat og solid innhold, i følge rektor Helge Kjøll. Folkehøgskolen vil at samlingene skal være et sted der elevene får åndelig påfyll for sitt kristne liv, samtidig som møteformen skal trekke til seg unge som ikke er kristne.

– Skal vi få ungdom til å komme på samlinger, må vi holde trykk og kvalitet oppe. Det er viktig, sier Raumarektor Helge Kjøll. Og Kjøll snakker av erfaring. Det var han og en komité som etter forrige skoleår stakk hodene sammen for å få flere til å prioritere kristne samlinger på torsdagskveldene.
– Hvert år evaluerer vi foregående skoleår. Vi har alltid verdsatt kristent arbeid ved skolen, men denne gangen tenkte vi litt grundigere gjennom skolens kristne innhold. Vi fant fort ut at vi hadde havnet i et spor, sier Kjøll som gjerne ville tenke nytt.

Innpakning essensielt
– Vi nådde ikke ut til ungdommene. Vi kalte andaktene for andakter. Det slo ikke an, og det var få som kom. Derfor gikk vi i tenkeboksen, sier Kjøll. Og da de kom ut igjen, hadde de en ny idé.

– Vi leste i Dagen og i Vårt Land om hvordan ungdomsforsamlinger andre steder tenkte nytt. Og da slo det oss at vi ville endre på hva vi kalte torsdagssamlingene våre. Vi lånte rett og slett navnet til Indremisjonsforbundet sin ungdomssatsing Pit-Stop, fordi vi syntes at det var et veldig treffende navn og konsept, sier Kjøll og fortsetter:
– Innpakning er viktig. En kan ikke være dristig nok når det gjelder innpakning. Det er sterke kommersielle interesser som ungdom fenges av. Vi kan ikke stå med hendene i bukselomma og være redde for å tape kampen om ungdommene, sier rektoren og mener at man muligens kan oppleves som lite kul når man sier man skal gå på en andakt.

– Det er kanskje litt flaut å gå på en andakt, mens det er litt kult å gå på Pit-Stop. Det rent psykologiske er viktig, sier Kjøll og understreker viktigheten av å tenke nytt:
– Vi må henge med i tiden. Utfordringen vår i dag er å nå en ungdomsgruppe vi vet blir tiltrukket av mange andre impulser. Ungdommene forventer kvalitet, sier rektor Kjøll som har latt elevene selv være med på promoteringen av Pit-Stop.

– Noen av elevene hjelper til med å utforme plakater til samlingene. Slik blir samlingene litt elevenes også, sier rektoren som altså kan glede seg over at langt flere av dem nå finner veien til torsdagssamlingene.

Godt mottatt
Turid Sævereid, Andreas Stenersen og Silje Marita Kristoffersen er alle elever ved Rauma Folkehøgskole dette skoleåret. De synes Pit-Stopsamlingene fungerer fint.
– Det er kjekt å se når det synges og spilles, sier elevene og forteller at både gruppa Seed og Molde Ten-Sing har gjestet samlingene så langt.

– Jeg ble overrasket første gang jeg kom på Pit-Stop. Da var det både band og god mat, sier Andreas. Og jentene er helt enige:
– Det var et ganske sprekt opplegg, samtykker Turid og Silje Marita som legger til at det å gå på et arrangement som heter bønn og andakt høres litt kjedelig ut, o

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.