– Håper på tydelighet

UTFORDRER KIRKEMØTET: generalsekretær i ImF, Karl Johan Hallaråker, sammen med generalsekretær Ola Tulluen i NLM, etterlyser tydelighet fra Kirkemøtet. FOTO:SAMBÅNDET/ARKIV Av Vilhelm Viksøy   Et eventuelt skille mellom stat og kirke vil i praksis gjøre Kirkemøtet til det øverste organ for kirken, uten at generalsekretærene jubler av den grunn. Kompromissene vil bli for mange på […]

 
UTFORDRER KIRKEMØTET: generalsekretær i ImF, Karl Johan Hallaråker, sammen med generalsekretær Ola Tulluen i NLM, etterlyser tydelighet fra Kirkemøtet.
FOTO:SAMBÅNDET/ARKIV

Av Vilhelm Viksøy

 

Et eventuelt skille mellom stat og kirke vil i praksis gjøre Kirkemøtet til det øverste organ for kirken, uten at generalsekretærene jubler av den grunn. Kompromissene vil bli for mange på bekostning av teologien, mener de.

«Vi har stor forståelse for at kirkemøtet ønsker å avvikle statskirken. Men ingen må la seg forlede til å tro at det i seg selv endrer kirken på grunnleggende vis. Årets kirkemøte har til fulle vist at kirkens største krise ikke er kirkens styreform, men kirkens pluralisme. I dag taler kirken med to tunger i mange spørsmål.»

 

Savner klare signal

Et av disse spørsmålene er etter generalsekretærenes mening, homofilispørsmålet og de liker dårlig signalene fra alle de som ønsker å gi rom for to ulike syn, inkludert signalene fra den nyvalgte kirkerådslederen Nils Tore Andersen.

 

«Vi hadde håpet at Kirkerådslederen ville gi klare signaler om at det er umulig å «leve med to syn».  Det er ikke kirkens oppgave å «søke kompromisser» i en så viktig sak. Sagt med all tydelighet: Homofilispørsmålet har relasjoner til kirkens sentrale lære. Vi for vår del fastholder at å si ja til homofilt samliv betyr å sette en strek over Bibelens ord og dermed over Bibelens autoritet. Den som aksepterer homofilt samliv, velsigner det Bibelen kaller synd. Slik blir selve frelseslæren rokket: Bibelen lærer at en kristen ikke kan si ja til synden og fortsette som en kristen.»

 

Press på de konservative

De finner det likevel positivt at det fortsatt er plass til personer med en klassisk kristen teologi i lederskapet, men frykter at både Olav Skjevesland (preses), Jens Petter Johnsen (kirkerådsdirektør) og Nils Tore Andersen (kirkerådsleder) vil bli usatt for et sterkt press som kan føre til at viljen til kompromiss blir større enn motet til å tale klart.

«Hvis det skjer, kan faktisk disse tre bli årsak til at vranglæren får enda større plass i vår kirke. Deres bakgrunn og tillit i mye av misjonsfolket kan faktisk bli et farlig tåketeppe over vranglære og bibelstridig teologi om de ikke står fast på Bibelens grunn.»

 

De to organisasjonslederne ønsker seg også en åpen kirke slik kirken selv gjør, men ikke på tvers av Bibelens Ord.

«Ingen må oppleve at kirkedøren lukkes igjen. Samtidig er det avgjørende å fastholde at veien til kirkens prekestol bare er åpen for den som helt og fullt forkynner Bibelens budskap. Kirken skal være for folket og ikke av folket.»

 

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.