Etterlyser handlingsplan mot jødehat

– Utviklingen krever at regjeringen snarest må utarbeide en handlingsplan mot jødehat, mener stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (KrF).

Syversen er bekymret når det gjelder utviklingen av antisemittisme, også i vårt land. Eksempler på denne utviklingen er blant annet de voldsomme demonstrasjonene i Oslo i januar 2009, i forbindelse med en støttemarkering for Israel. De som stod bak, og som angrep både personer som deltok i støttemarkeringen og andre, var i stor grad unge personer oppvokst i Norge med etnisk bakgrunn fra arabiske og muslimske land.

Fra muslimer
Syversen trekker også fram NRK-reporter Tormod Strands arbeid med å kartlegge jødehat blant norske muslimer. Her kom det fram at mange jødiske barn opplever trakassering, og at jødehat er framtredende ved videregående skoler som har mange muslimske elever. ”Jøde” er et mye brukt skjellsord blant unge.

Ifølge Pew Reserch Center er det i land som Pakistan, Tyrkia, Egypt, Jordan og Libanon færre enn ti prosent av befolkningen som har et positivt syn på jøder.
– Det er grunn til å tro at innvandrere som kommer fra disse landene ofte tar holdningene med seg hit, sier Syversen som konkluderer med at utfordringene når det gjelder jødehat er økende.

Skolen viktig
Han mener skolen er viktig i kampen mot antisemittisme, og vil ha tiltak for å styrke skolens mulighet til å motvirke jødehat.

Sammen med fire partikolleger har han derfor fremmet et forslag om en handlingsplan mot jødehat i Norge. Saken er nå til behandling i kommunal- og forvaltningskomiteen i Stortinget. Utkast til innstilling skal for øvrig forelegges for kirke-, utdannings- og forskningskomiteen og justiskomiteen til uttalelse før den endelige innstilling avgis. Innstillingen fra komiteen ventes å foreligge i løpet av våren, slik at saken kan debatteres i Stortinget før sommerferien.

Forslagsstillerne mener det må bli obligatorisk og grundig undervisning om holocaust i historiefaget og andre sammenhenger, bedre læringsmateriell og målrettede tiltak mot mobbing av jødiske elever. De vil også ha holocaustdagen som en årlig obligatorisk minnedag som skal markeres hvert år på alle skoler. Dessuten ønsker de økonomiske støtteordninger som gjør det mulig for alle klasser å dra på studietur til konsentrasjonsleire.

Overvåking og dialog
– Vi foreslår også at Stortinget ber regjeringen sikre bedre kontinuerlig overvåking av antijødiske nettsteder og ekstreme miljøer. Vi mener dessuten det er grunn til å vurdere sterkere strafferettslige reaksjoner mot hatkriminalitet, sier Syversen.

Han mener også at det må gjøres mer for å bedre dialogen mellom jøder og muslimer i Norge.
– Dialog er bra, men det er samtidig noe vi ikke har dialog om, og det er for eksempel eksistensberettigelse og likeverd, legger han til.

Det er i dag om lag 1300 jøder i Norge. Med andre ord en svært liten minoritet. Syversen mener at dette gjør at arbeidet mot jødehat må gis spesiell behandling, og at det ikke bare kan inngå som en del av en generell kamp mot rasisme. KPK

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.