– Mye å lære av forfulgte kristne

Norske kristne bør i større grad orientere seg mot kristne i sør og øst for å hente inspirasjon, mener generalsekretær Stig Magne Heitmann i Åpne Dører.

Åpne Dører er en internasjonal organisasjon som arbeider for å styrke og utruste kristne som lever under press og forfølgelse på grunn av sin kristne tro, og å oppmuntre dem til å være med å utbre evangeliet.

Heitmann sier at mange norske kristne tradisjonelt har sett mot vest, for eksempel til USA, når det gjelder å få nye impulser til kirke- og kristenliv. Men han mener at vi kanskje har vel så mye å lære av kristne i sør og i øst.

Ny bok – bedre viten
Nylig var han til stede på Lunde forlags pressekonferanse om årets bøker, der Heitmann ble intervjuet om boken «Hold fast» med undertittelen «Når troen koster mest». Boken, som er skrevet av britiske Ronald Boyd-MacMillan, er utgitt i samarbeid med Åpne Dører. Heitmann har skrevet forordet i den norske utgaven. Boken gir kunnskap om hvor og hvordan kristne forfølges i dag.

Heitmann sier at kunnskapsnivået i Vesten om den vanskelige situasjonen for mange kristne i sør og øst, kunne vært bedre. Han håper boken kan være et bidrag til å bøte på det.

Mye å lære
– Hva kan norske kristne hente av lærdom og inspirasjon hos forfulgte kristne?
– De har blant annet et bønneliv og en nærhet og avhengighet av Guds ord og Jesus som vi kan lære mye av.

– Hvordan kan folk i Norge støtte kristne som har det vanskelig?
– De oppfordrer oss til å be for og med dem. Vi har ikke lov til å overse deres situasjon, men bør engasjere oss i deres sak, tale deres sak og støtte dem i vanskelige tider, sier Heitmann.

Forfølgelse og framgang
Selv sier han at han i mange år var lite opptatt av forfulgte kristnes situasjon, men at han etter hvert fikk øynene opp for dette.

– I Vestens megakirker er man ofte opptatt av suksess og framgang. Bildet av den lidende kirke passer liksom ikke inn. Men hvis man leser Bibelen, oppdager man at den sier mye om at kristne kan oppleve forfølgelse og motgang. Så vidt jeg husker er det 24 av 28 kapitler i Matteusevangeliet som har med noe om forfølgelse for Jesu navns skyld. I Apostlenes gjerninger og i brevene fra Paulus finner vi også mye av dette. Likedan i Johannes´ åpenbaring.

– Er det en belastning å engasjere seg i forfulgte kristnes sak, blir du deprimert av å høre om de lidelser mange går gjennom?
– Jeg opplever både sorg og glede i dette arbeidet, sier Heitmann. Det gjør vondt å høre om store lidelser og personlige tap mange opplever både i sør og øst. Samtidig er det en positiv opplevelse å møte mange av disse personene som har en fantastisk utstråling og styrke til å holde ut i en vanskelig situasjon.

Vekst
Heitmann peker også på at i de områder hvor kristne møter mye motstand og forfølgelse, har resultatet ofte vært en sterk vekst i antall kristne, for eksempel i Kina. Mao prøvde gjennom kulturrevolusjonen å utrydde kristendommen i landet. Nå mener ekspertene at Kina om få år vil være det landet i verden som har det største antallet kristne. KPK

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.