– Digitale bøker er bra

Men Ingvar Nevland i KABB mener de er ubrukelig for blinde

Generalsekretær i KABB (Kristent Arbeid Blant Blinde og svaksynte), Ingvar Nevland, mener Nasjonalbiblioteket burde tatt høyde for universell utforming når det gjelder digitale bøker. Nasjonalbibliotekets storsatsing på bokhylla.no er nylig blitt lansert. Nå finnes det 50.000 digitale bøker og målsettingen er at utvalget skal mangedobles de neste årene.

– KABB synes at det er et flott tiltak å gjøre litteratur tilgjengelig gjennom å scanne inn bøker og digitalt publisere dem som pdf-filer, men bokylla.no er ubrukelig for blinde. Vi håper at tilbudet i bokhylla.no også kan tilpasses alle brukergruppers behov, også de som er avhengige av å bruke leselist, sier Nevland.

En leselist er et datateknisk hjelpemiddel for blinde som gjør det mulig å omdanne visuell tekst til punktskrift. Leselisten kobles til datamaskinen og bokstavene kommer som prikker/nålehoder som utgjør punktskrift på et slags ekstra tastatur. Leselist sammen med syntetisk tale gir blinde gode muligheter til å benytte seg av datamaskinen, men det stilles noen krav til de dokumentene som skal leses. Pdf-filene på bokhylla.no er uleselige for de som bruker leselist. KPK

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.