Bibelsk doku-drama med rekordhøye seertall

– Tidenes mest leste bok er den mest sette Tv-begivenheten av vår tid, slås det fast i seriens egen pressemelding.

«The Bible» er en 10 timers miniserie i alt 5 deler. Tv-serien, som gikk på den amerikanske kanalen History i mars, har med seg velkjente bibelske karakterer og dekker sentrale historier i begge testamentene, fra Skapelsen til Åpenbaringen.  Et av formålene var å bygge bro mellom GT og NT, som begge er blitt tilmålt lik spilletid i serien.

I sin første episode 3. mars dro miniserien med seg mer enn 13 millioner seere, og under finalen 1. påskedag benket over 11,7 millioner amerikanere seg foran tv-apparatene for å se dramatiseringen av Jesu død og oppstandelse. Den er så langt det mest sette Tv-programmet i USA for 2013.

Ekteparet Mark Burnett og Roma Downey, produsentene bak doku-dramaet, tar suksessen med fatning. De håper at de har klart å vekke interessen for Bibelen for flere enn den jevne kirkegjenger.

– Denne boken lever! uttalte Burnett til The Christian Post dagen etter premieren. – I dag snakker flere amerikanere og kanadiere om Guds utvalgte folk. De prater mer om trofastheten og utholdenheten av Noah, Abraham og Moses enn noen gang tidligere i nyere historie! legger han til.

Mer «kristendoms-vennlig».
I motsetning til andre bibelserier sendt på History, som tradisjonelt har rettet et heller kritisk søkelys på det bibelske innholdet, er miniserien «The Bible» mer imøtekommende den veldige massen av bibeltro kristne i Amerika. Phil Cooke, en anerkjent mediekonsulent og filmmaker med doktorgrad i teologi, har denne forklaringen til The Christian Post:

– Det er ingen tvil om at beslutningstakerne i Hollywood og mediebransjen «have got the message». Pew Research viser at det er 90+ millioner evangeliske kristne i Amerika, hvilket gjør det til den største, enkelte interessegruppen i dette landet. Det er ganske enkelt god butikk å respektere dette publikummet!

Ønsker å engasjere.
Innspillingen, som fant sted i Marokko i fjor, varte fra kalde februar til hetebølgene i juli, for å gjøre opptakene så realistiske som mulig.

– Vi ville ha det tøffere og mer autentisk. Vi ville ikke at det skulle se ut som om noen akkurat hadde kommet ut fra renseriet, forklarer Downey, som selv var til stedet under hele oppholdet for å holde tilsyn med film-oppsettet.

Om rekvisittene og sceneforholdene så mer eller mindre realistiske ut, så stemte likevel ikke alt i filmatiseringen overens med originalmanuset i Bibelen. Noen kunstneriske friheter er blitt gjort, blant annet i episoden hvor Sodoma legges øde av Gud. Her forvandler en engel seg om til en Ninja-aktig kriger, som fatt på en «slow-motion»-koreografert likvidering av de onde mennene i byen med sine to sverd.

Ifølge 1. Mosebok slo to engler Sodoma-borgerne med blindhet – og bare blindhet – før Gud lot ild renne ned over byen. Til Fox News-profilen Bill O’Reilly forklarer Downey:

– Du vet; vi har tenåringer hjemme, og det er vanskelig å få dem til å lese noe. Og et av målene her var å vekke interesse og begeistring i denne generasjonen for Skriften, og jeg tror vi har vært i stand til å oppnå dette.

Glimt av Den Heldige Ånd?
Til Zap2it kan Downey fortelle om et underlig sceneopptak mellom Jesus og fariseeren Nikodemus, hvor Jesus taler om det å være gjenfødt i ånden: «Vinden blåser dit den vil, du hører den suser, men du vet ikke hvor den kommer fra, og hvor den farer hen. Slik er det med hver den som er født av Ånden.» (Joh 3,1-21, Den norske 2011-bibeloversettelsen)

– Ut av ingenting, på den stilleste kvelden, suste en kraftig, vedvarende vind gjennom landsbyen, og tok tak i «Jesu» hår og «Nikodemus’» antrekk… Heldigvis holdt skuespillerne fast på rollene sine. Det var ingen vindmaskin, forklarer hun.

Og dette var ikke det eneste mysteriet under filminnspillingen i Marokko. Dagen da de skulle filme korsfestelsen, ble det observert hele 48 slanger krypende omkring på fjellet hvor korset var plassert. Filmsettets egen slangevokter ville normalt ha funnet 1-2 slanger i løpet av en dag…

Et tredje fenomen inntraff da en gutt trasket tvers gjennom ørkenen til filmbasen, etter å ha funnet en bit av Jesu kappe. Klesstykket, som viste seg å være uerstattelig, ble tatt av elvestrømmen etter et sceneopptak av Jesu dåp. Gutten, som bare noen dager etter fikk returnert det viktige tøystykket til filmcrewet, visste ikke hva det var for noe eller hvorfor han måtte oppsøke akkurat dem. Ifølge Mark Burnett, følte han bare at han måtte finne eieren og levere det tilbake – fra en elvebredd flere mil unna opptaksstedet.

– Vi hadde en masse «Hellige Ånds- opplevelser»! slår Downey fast til zap2it.com.

«Beskjedent» budsjett.
Ifølge businessweek.com kostet miniserien 22 millioner dollar, eller omkring 127 millioner norske kroner, å produsere. Etter amerikansk Hollywood-standard – et relativt beskjedent budsjett, skal vi tro nettstedet.

Hvorvidt noen norske tv-selskaper har kjøpt distribusjonsrettighetene til miniserien, kan sambåndet.no for øyeblikket ikke si noe om.

Se traileren til «The Bible»:

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.