En viktig forskjell
– Det Sambåndet mener, og det vi skriver om, kan være to forskjellige ting. Det er det avgjørende viktig å være klar over.
I augustnummeret av Sambåndet lar vi representanter for to partier, De Kristne og KrF, få presentere hva deres parti står for. Hvorfor det?
I det vi kaller introteksten (på side 9 i papirutgaven), skriver vi at partiet De Kristne oppstod delvis i skuffelse over det partistifterne opplevde som et liberalisert KrF. De Kristne ønsket – og ønsker fremdeles – å bli det nye partiet for kristenfolket.
Da Sambåndet-redaksjonen drøftet hva vi (eventuelt) skulle skrive i forkant av valget 9. september, var det denne problemstillingen vi fant mest interessant. Ett spørsmål kunne være dette: Hvilket parti ivaretar kristenarven best? For å belyse dette inviterte vi en listekandidat fra hvert parti til å legge fram sitt partis verdisyn (side 10-13 i bladet). Vi legger nå også ut sakene på sambåndet.no, som lenker fra denne kommentarartikkelen. Trine Overå Hansen, som stiller som listetopp for De Kristne i Hordaland, forlot sitt gamle parti, KrF, til fordel for De Kristne, og vi mente også det var interessant å få fram hennnes begrunnelse for det.
HVA STÅR VI FOR?
Så er vi forberedt på reaksjoner. Noen vil kunne mene at dette ikke er stoff for Sambåndet i det hele tatt. Andre vil kunne mene – og har allerede ment – at vi ikke burde ha latt De Kristne «slippe til». Dette siste berører faglige spørsmål og er vel verdt å reflektere over.
For det første er det avgjørende viktig å slå fast at Sambåndet – og bladets utgiver, Indremisjonsforbundet – ikke «står for» eller nødvendigvis er enig i alle synspunkter og tanker som kommer på trykk på redaksjonell plass i bladet eller på nettsidene. Det redaksjonen velger å bringe til torgs, gjør vi like gjerne ut fra en betraktning om hva vi mener er interessant for våre lesere, blant annet med tanke på samfunnsdebatten. Vi gjør selvsagt også presseetiske og -faglige vurderinger i tillegg.
Det finnes journalistfaglige kriterier som til en viss grad styrer hva vi, som redaksjon, vurderer som interessant. Disse vurderingene kan det så være ulike syn på blant leserne, og det er vi alltid åpne for tilbakemelding om.
Vi ønsker å sette sammen et blad som er aktuelt, men som likevel vinkler sakene ut fra et kristent ståsted.
LEDER OG KOMMENTAR
Det Sambåndet – og Indremisjonsforbundet – mener og «står for», kommer til uttrykk i lederartikkelen og signerte kommentarartikler fra redaksjonen. Den artikkelen du leser nå, er et eksempel på det.
De sysnpunktene som de to listekandidatene kommer med i siste nummer av Sambåndet, gir følgelig ikke uttrykk for Sambåndets eller Indremisjonsforbundets mening, det gir uttrykk for at Sambåndets redaksjon har funnet at det er av interesse for våre lesere.
Slik temaseksjonen er satt sammen denne gangen, lar Sambåndets redaksjon det være opp til leserne å selv gjøre seg opp sin mening om disse to partiene, basert på det de leser. Dette er et anerkjent journalistisk prinsipp.
Det vi kunne ha gjort i tillegg, var å innhente kommentarer fra en utenforstående fagperson, for eksempel en valg- eller samfunnsforsker, på innholdet i det listekandidatene sier. Vi kunne også ha gitt listekandidatene mulighet til å kommentere hverandres synspunkter. For det tredje kunne en i Sambåndets redaktørkollegium kommentere synspunktene. Alle disse grepene ville ha gitt leserne «hjelp» til å danne seg sin egen mening. Av litt ulike årsaker valgte vi ingen av delene denne gang, men vi behandlet begge kandidatene likt.
Men la det altså være helt klart: Sambåndet – og sambåndet.no – består av mange artikler og faste spalter, og det er ikke slik at Sambåndets redaktørkollegium – og i sin tur utgiver Indremisjonsforbundet – er enig i alt.
—
Her følger artiklene slik de stod på trykk
LES MER: – Vi kan være de som vipper makten |
LES MER: – Vi garanterer for regjeringsskifte |
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!