Demonfilm får likevel 15-årsgrense

Aldersgrensen for «Skyggejegerne: Demonenes by» er satt opp igjen til 15 år, etter enstemmig vedtak i klagenemnda. Etter oppfordring fra Barnevakten klaget Barneombudet på 11-årsgrensen.

Aldersgrensesettingen for Harald Zwarts demonfilm har hatt en kronglete vei. Den ble først vurdert til 15-årsgrense av to filmsakkyndige i Medietilsynet. Etter klage fra distributøren SF Norge ble den vurdert av Medietilsynet på nytt i fullt kollegium, og aldersgrensen ble da senket til 11 år med tre mot to stemmer. Etter å ha sett og vurdert filmen, sendte Barnevakten en oppfordring til Barneombudet om å klage på 11-årsgrensen. Barneombudet fulgte opp med en klage, og filmklagenemnda har nå enstemmig konkludert med at filmen skal ha 15-årsgrense.

Barnevakten melder i sin pressemelding, at de er glad for det nye vedtaket:

– Vi vil først og fremst takke for at Barneombudet fulgte opp saken, og det er svært positivt og gledelig at klagen ble tatt til følge, og at filmen «Skyggejegerne: Demonenes by» nå har fått en aldersgrense som bedre ivaretar barns trygghet og sikkerhet. Samtidig er det beklagelig at det har tatt så lang tid å lande på denne aldersgrensen, og at filmen har blitt vist på kino med 11-års aldersgrense i to uker allerede. Klagenemndas enstemmige vedtak, samt Medietilsynets innledende vurderinger, levner liten tvil om at filmen nå har fått den riktige aldersgrensen, utifra dagens lovverk, sier daglig leder Merethe Clausen Moe i Barnevakten.

BRED ENIGHET OM 13-ÅRSGRENSE

Noe det er bred enighet om i alle vurderingene knyttet til aldersgrense av filmen «Skyggejegerne: Demonenes by» er at det er behov for en 13-årsgrense. Det har både Medietilsynet, Barnevakten. Barneombudet, Klagenemnda, og til sist også distributør og regissør, gitt uttrykk for.

Regissør Harald Zwart kommenterer følgende til VG om avgjørelsen om at filmen nå har fått 15-årsgrense:

– Jeg synes for det første at det er flott at vi har et system i Norge som beskytter barn. Og det kan hende vi bør gjøre som USA og etablere en 13-års grense som ville passe bra på denne filmen. Det er det som er aldersgrensen i USA, og den er jeg komfortabel med. Spranget mellom 11 og 15 år er stort, sier Zwart til VG.

Administrerende direktør hos distributøren SF Norge, Guttorm Petterson, forstår også aldersgrenseproblematikken.

– Jeg vet det var tvil hos Medietilsynet innledningsvis, og dette illustrerer at dette er en film som ligger vanskelig til mellom 11 og 15 år. Det hadde antagelig vært riktigere å ha 13-årsgrense, sier han til VG.

– Jeg synes likevel det nye vedtaket er litt tullete når filmen har vært ute i flere uker, sier Petterson til barnevakten.no

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.