De stemmeløses stemme

– Jeg er glad jeg laget denne filmen mens det ennå var tid, sier regissør Fridtjof Kjæreng til sambåndet.no

Både Børre Knudsen og kona Ragnhild var til stede i Kino Victoria under premiereforestillingen på dokumentarfilmen «En prest og en plage» fredag kveld.

– Det var sterkt, men et sant bilde som ble vist, var Ragnhild Knudsens kommentar til filmen der hun spiller en like stor rolle som ektemannen Børre Knudsen.

MÅTTE JOBBE FOR «JA»
For i den 1 timer og 20 minutt lange dokumentarfilmen får publikum presentert et ærlig og tett møte med den omstridte abort-presten og hans kone. Filmen er produsert av f(x) produksjoner AS, og regissør Fritjof Kjæreng måtte jobbe en stund med ekteparet før han fikk ja.

– Jeg tok kontakt for første gang for 3-4 siden, og Børre var relativt lett å overtale. Ragnhild var det litt værre med, og jeg tror nok det hadde litt sammenheng med at de hatt fått sin dose av media. Takk for tilliten dere har vist meg ved at dere slapp meg inn og lot meg filme så mye som jeg gjorde, sa han til premierepublikummet før forestillingen startet.

ENSOM SMERTE
En sentral historie i filmen er smerten Børre Knudsens kamp har påført familien.

– Den største smerten for oss var at kirken stakk av, og at han ble stående så alene, sier Ragnhild Knudsen.

– Vi fikk jo ofte høre at folk støttet ham i sak, men ikke metodene. Men metodene hadde ikke vært nødvendige dersom resten av kirken hadde stått der sammen med ham.

Bare tre av de fem barna var til stede. Datteren Kjersti Sunniva Iden Knudsen er den eneste som bidrar i filmen.

– Det var ikke noe lett valg å si ja til å være med, forteller hun til sambåndet.no – men ønsker ikke si mer utover det hun har sagt i filmen og i det eneste intervjuet hun har gitt som stod i VG torsdag.

– BEUNDRINGSVERDIG
En av dem som valgte å stå sammen med Knudsen, var Ludvig Nessa.

– Jeg synes det er et mirakel at denne filmen er satt opp på norske kinoer. Dette er et så sterkt vitnesbyrd at jeg håper det kan vekke en gnist i folket vårt, sa Nessa.

Til stede i salen også avtroppende biskop i Tunsberg, Laila Riksaasen Dahl.

– Filmen har gjort et sterkt inntrykk. Den løfter opp alvoret i abortsaken, og det er veldig bra. Filmen er også en fantastisk skildring av det å være overgitt til en sak, og da særlig for Børre Knudsens kone, Ragnhild. Det er beundringsverdig at de to klarer å sette ord på så mye av det vanskelige. Jeg tror filmen lar oss se hva det egentlig handler om, sier hun.

DEMOKRATIET
Filmen hadde i kveld premiere i 21 norske byer, og flere steder var det utsolgt. Regissør Fridtjof Kjæreng håper nå at mange, uavhengig av ståsted i abortkampen, velger å se filmen.

– Børre Knudsen er en av de største kulturpersonligheter i Norge etter krigen. Det er han fordi han har vært premissleverandør til en offentlig moraldebatt. Det er grunnleggende i et demokrati, og jeg er glad jeg gjorde denne filmen mens det ennå var tid.

Hovedpersonen selv trekker fram det kristne budskapet som preger filmen når sambåndet.no ber ham om å oppsummere premierekvelden.

– Også for meg var det sterkt å se filmen. Jeg tenkte på at man tar imot både godt og vondt fra Herrens hånd, sa Knudsen.

– Vi må tilbake til den gamle kristendommen. Djevelen bruker vår anger, men angeren må føre oss til Kristus. Jesus har tatt alt på seg. Det er den kristendommen vi også ser i filmen.

2 replies
  1. Gunnar Helge Ødegårdstuen says:

    Filmen var sterk, med et klart budskap. Smerten en kjenner etter å ha sett den, er det sviket fra store deler av kristenfolket og presteskapet. Det er ingen støtte i å si «Vi er enige i sak, men ikke i metode.» Metodene var langt fra for sterke. Det som skjedde og fortsatt skjer, var det som blir utført på sykehusene. Det er drap. Hva er verre? Ingen kan se denne filmen uten å bli merket av det. Takk for at filmen ble laget, og at Ragnhild og Børre lot det skje. Gunnar Helge Ødegårdstuen

    Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.